Slovenija
62 ogledov

Cerar Vebra ne podpira več

Janko Veber Anže Petkovšek
Predsednik vlade pravi, da mora minister Janko Veber oditi. Veber pravi, da ostaja, Židan ga podpira.

Premier Miro Cerar je povedal, da bi moral obrambni minister Janko Veber oditi. Če ne bo odstopil, bo predsednik vlade dal predlog državnemu zboru naj ga razrešil. "Ponudil sem mu možnost, da se sam odloči. Danes se ni, čas mu dam do jutri," je povedal Cerar, ki je še nadaljeval, da so zato nastale tudi napetosti v koaliciji.

Veber se je na tankem ledu znašel zaradi analize posledic prodaje Telekoma, ki jo je naročil obveščevalno-varnostni službi Morsa. Cerar je izpostavil, da je Veber ravnal napačno, ko je analizo prodaje Telekom naročil obveščevalno-varnostni službi Morsa, saj bi to morale opraviti pristojne službe. "Minister je imel morda legitimen namen, a je izbral netansparentno pot." Cerar je ob tem še podvomil v pravno podlago, na osnovi katere je minister to odredil in transparentnost. "Ne sme biti dvoma v zakonitost obveščevalnih služb."

"Deloval je zakonito"

Kolegij predsednika SD je obrambnega ministra pri odločitvi, da ne odstopi, soglasno podprl. Ob tem poudarjajo, da premier ni dejal, da je Veber delal protizakonito. "Naše trditve, da Veber deluje zakonito, dobro in učinkovito, držijo," je v izjavi novinarjem po kolegiju povedal prvak SD Dejan Židan.

Premierja pozivajo k spoštovanju koalicijskega sporazuma, ki predvideva, da premier ministra, ki ne ravna pravilno, najprej opozori. "Edino tako je možno državo varovati pred politično krizo," meni prvak SD Dejan Židan.

V kabinetu predsednika vlade poudarjajo, da je Cerarjeva odločitev nestrankarska. "Gre za službo, ki pri svojem delovanju terja upoštevanje skrajnih restriktivnih meril. Spoštovanje in izvajanje tovrstnih okvirov pa ne sme dopuščati kančka dvoma v strokovnost in zakonitost delovanja obveščevalno-varnostne službe. Vse ostalo na tem mestu je odmik od vzpostavljenih standardov zahodnih demokracij," so v odzivu za STA spomnili v Cerarjevem kabinetu.

V DeSUS bodo še debatirali

Tudi pri Desusu bodo o podpori Vebru še debatirali. Karel Erjavec je izpostavil, da bo zadevo obravnavali na vodstvu stranke, ki bo v sredo, in na poslanski skupini. Na vprašanje, ali bi vseeno lahko podprli Vebra, pa Erjavec pravi, da se bodo o tem še pogovorili.

V NSi, kjer so napovedovali interpelacijo, so odločitev predsednika vlade pozdravili. Matej Tonin, ki je na domnevne nepravilnosti kot član parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb opozoril, pa je povedal, da interpelacije zoper ministra Vebra ne bo: "Zmagala je pravna država."

 

Veber: Nič ni bilo nezakonitega

Kljub temu, da Veber ne uživa več podpore celotne koalicije, pa pravi, da ne bo odšel in je to zanj veliko presenečenje. "Ravnali smo znotraj svojih pooblastil."

Vztraja, da z naročilom analize ni storil nič nezakonitega, pač pa je v skrbi za varnost države ravnal odgovorno. V to je prepričana tudi njegova stranka, ki je ministra zaščitila in slednje pričakuje še od drugih koalicijskih strank s Cerarjem na čelu.

Minister Veber je sprva zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma Slovenije na podlagi njegovega naročila pripravil OVS. Je pa minister razkril informacijo oziroma analizo, ki jo je pripravil civilni del ministrstva, posredoval jo je tudi vladi.

Pozneje pa je razkril še delovno gradivo, ki je bilo po njegovih besedah podlaga za ustno poročanje direktorja OVS Gorazda Rednaka glede analize vidikov prodaje Telekoma. Nazadnje naj bi predsedniku vlade predložil še zapisnik sestanka kabineta direktorja OVS.

Veber takšno sosledje razkrivanja dokumentov pojasnjuje s tem, da je bilo gradivo zaupne narave in o njem ni mogel govoriti. Pisci interpelacije pa se sprašujejo, zakaj so obveščevalci na dokumente sprva dali oznako zaupno, če pa so zbirali samo javno dostopne podatke.

Komentarjev 39
  • Johan Spohan 20:20 30.marec 2015.

    Prefarbani komunist, a si vzel tabletko da si pozabil svojo partijsko ritolizniško preteklost. Sklepam da si bivši partijec, ker prav ti najbolj lajate čez vašo preteklo ideološko usmeritev.

  • KLOBO 20:00 30.marec 2015.

    he, he, bolnik !! Vzemi si eno tabletko, da ne boš še naprej smrdil po portalu !!

  • dragec 18:23 30.marec 2015.

    MISLIŠ NA SSDSSOVCE,NSI OVCE IN DRUGO DOMOBRANSKO BAGRO