Svet
8 ogledov

Več dni za popravilo

Astronavti na ISS Reuters
Astronavta popravljata pokvarjeno črpalko.

Ameriška astronavta na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) sta se podala na vesoljski sprehod, da bi zamenjala pokvarjeno črpalko za hlajenje na zunanji strani postaje. Popravila bodo sicer trajala več dni, astronavta pa naj bi ISS zapustila skupno trikrat.

Po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa je prva naloga astronavtov Mikea Hopkinsa in Ricka Mastracchioja odklopiti črpalko. Ta je odpovedala 12. decembra, verjetno zaradi pokvarjenega ventila. Črpalka za hlajenje v velikosti hišnega hladilnika skrbi za to, da oprema na vesoljski postaji ostane hladna.

Opremljena s kamerami

Vesoljski sprehod sta začela ob enih popoldne po srednjeevropskem času, trajal pa naj bi šest ur in pol. Za veterana Mastracchioja bo to sicer že sedmi tovrstni sprehod, za Hopkinsa pa prvi. Naslednji vesoljski sprehod je predviden v ponedeljek, zadnji pa na božič.

Astronavta sta opremljena tudi s kamero, pričvrščeno na čeladi, s čimer so pri Nasi omogočili predvajanje operacije z njune perspektive v realnem času.

Zaradi okvare črpalke so morali porabo energije v ruskem delu vesoljske postaje močno znižati, da so lahko z energijo oskrbeli še ameriški modul. V japonskem in evropskem delu ISS so v ta namen izključili polovico naprav. Šestčlanska posadka na ISS po zagotovilih Nase ni v nevarnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.