Slovenija
3 ogledov

Več jih uporablja več drog hkrati

Konoplja PP Dolenjske toplice
Slovenci. Pomanjkanje heroina se odraža v iskanju nadomestkov in večji uporabi drugih drog.

“V Sloveniji je katerokoli prepovedano drogo v življenju že uporabilo 16 odstotkov prebivalcev,” je pokazala raziskava inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Najbolj razširjena je uporaba marihuane.

Povečana uporaba drog

Raziskava opozarja tudi na problem pojava uporabe več drog hkrati, “ki je še posebno značilen za mlajše odrasle in bi ga morali zaradi večjih tveganj in dolgoročnih posledic za zdravje uporabnikov v prihodnje pozorneje spremljati”. V raziskavi je sodelovalo več kot sedem tisoč anketirancev, starih od 15 do 64 let.

Izsledki raziskave med uporabniki programov zmanjševanja škode pa so pokazali, da se je lani v primerjavi z letom prej bistveno povečala uporaba vseh drog razen heroina, kar je verjetno posledica slabše dostopnosti te droge in njene slabše kakovosti. “Pomanjkanje heroina se odraža v iskanju nadomestkov in večji uporabi nekaterih drugih drog, kot so sintetične droge in mešanice zdravil,” 
so dodali na IVZ.

Komentarjev 1
  • hubertfast 08:03 15.november 2012.

    Dilanje tako in drugačno bi moralo imeti dosti, dosti višje kazni. Sodišča bi pri tem morala biti izredno stroga. V glavnem dilerja je treba po domače rečeno uničiti.