Svet
175 ogledov

Več kot 200 rešenih žensk nosečih

Nigerija EPA
Najmanj 214 žensk in deklet, ki so jih rešili iz ujetništva islamistične skupine Boko Haram na severovzhodu Nigerije, je nosečih.

"Ne vem, kdo je oče mojega nerojenega otroka," pravi 23 letna Asabe Aliyu, mati štirih otrok. Minuli teden so jo nigerijski vojaki skupaj z drugimi ženskami rešili iz ujetništva skupine Boko Haram na severovzhodu Nigerije. V kampu Borno, kjer se nahaja okoli 700 rešenih žensk, je po podatkih Sklada Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA) nosečih 214 žensk. 

"Ugrabili so me pred šestimi meseci v vasi Delsak in me odpeljali v gozd blizu Camerouna. Tam so me spremenili v spolno sužnjo, izmenično so si me jemali različni moški. Noseča sem in ne vem, kdo je oče," v solzah razlaga Asabe.

Pripadniki Boko Harama sicer ugrabljajo mlada dekleta, jih silijo v spreobrnitev v islam in poroke ali pa jih obdržijo za sužnje.

Od poroda se ni umila

Srce parajoče zgodbe pripovedujejo tudi druge ženske, ki so jih ugrabili pripadniki Boko Haram. Lami Musa so ugrabili, ko je bila noseča štiri mesece. "Ubili so mojega moža in ugrabili celotno družino. Odpeljali so nas v Sambiso, kjer smo spali na polju pod milim nebom. Štiri dni smo bili popolnoma brez vode in hrane. Pred tremi dnevi sem rodila deklico, za katero ne vem, ali je zdrava. Odkar sem rodila, se nisem okopala, okopati nisem mogla niti dojenčka," razlaga Musa.

dezurni@zurnal24.si