Slovenija
48 ogledov

Več kot 31 tisoč izvršb

Grafika Žurnal24 main
Okrajna sodišča. Po razpoložljivih podatkih so imela lani v delu kar 31.562 izvršb na nepremičninah. Računi. Ljubljanska Elektro energija podvojila število izvršb nad neplačniki.

“Prihaja čas, ko se bo na sodnih dražbah znašlo veliko stanovanj, ker njihovi lastniki niso poravnali računov za majhne zneske. Telekom, dobavitelji elektrike, komunalnih storitev in podobnega se namreč v vse večjem številu in hitreje odločajo za izvršbe kot pred leti. Tudi za izvršbe na nepremičninah,” pojasnjuje Stanka Premru Lovšin iz nepremičninske agencije Casabela.

“V tem prvem valu se bodo po moji oceni najprej na dražbah znašle nepremičnine, katerih lastniki so se zainvestirali, torej manjši ali samostojni podjetniki. To pa seveda pomeni hkrati zlate čase za nepremičninske špekulante. Nekateri se že redno pojavljajo na sodnih dražbah, na katerih je mogoče nepremičnine kupiti po razmeroma nizkih, tudi polovičnih cenah,” ocenjuje.

Pri elektriki podvojili

“Kriza se pri številu izvršb močno pozna. Število insolvenčnih postopkov se je lani v primerjavi z letom 2011 povečalo za kar štirikrat. Prav tako se je število izvršb povečalo tudi pri potrošnikih, in sicer za sto odstotkov,” razkrivajo na ljubljanski Elektro energiji. Tudi na Telekomu Slovenije pravijo enako – število neplačnikov in zaradi tega tudi izvršb narašča. Konkretnejši s podatki pa niso.

Tudi nad stanovanje

V javnem podjetju Okolje Piran pravijo, da so lani podali 77 izvršilnih predlogov, leto pred tem 129; eden od njih se je v družbi drugih upnikov znašel tudi na piranskem okrajnem sodišču, na katerem so te dni prodajali dvosobno stanovanje, vredno 133 tisoč evrov. Njegov lastnik namreč ni poravnal računov za smeti in ogrevanje, predlog za izvršbo na nepremičnini so tako podali skupaj s Petrolom in podjetjem Metalka stanovanjske storitve, ki je upravljalec bloka, v katerem je stanovanje. “Neplačnikov je vse več, nekateri so res reveži, drugi pa se plačilu pač izogibajo. In če ne gre drugače, moramo iti z izvršbo na nepremičnine tudi z računi za nekaj sto evrov,” razlagajo v Metalki stanovanjske storitve.

Cene bodo močno padle

Na okrajnih sodiščih po vsej državi je po razpoložljivih podatkih v teku več kot 31 tisoč izvršb na nepremičninah. “Nepremičnin na trgu bo še več, tudi iz stečajev gradbenih podjetij, nepremičninski balon bo pri nas v resnici šele počil, cene pa bodo močno padle,” razlaga predstavnik ljubljanskega podjetja, ki se ukvarja s “financami, svetovanjem in posredovanjem” ter redno obiskuje sodne dražbe nepremičnin, ne želi pa biti imenovan. Sam se sicer, kot trdi, nakupom nepremičnin na sodnih dražbah, v katerih ljudje živijo, poskuša izogibati. “Težava je namreč potem te nekdanje lastnike spraviti iz stanovanja. To traja predolgo,” pojasnjuje.

Kakšne padce cen torej lahko še pričakujemo? “Časi so žal negotovi in vezani na druge stvari, zato ne želim komentirati,” je redkobeseden Andrej Kuplenk iz ABC nepremičnin, ene od največjih nepremičninskih agencij pri nas.

Komentarjev 15
  • tadejacop 21:35 16.oktober 2013.

    Kruto je dati izvršbo na nepremičnino zaradi neplačanih položnic. V službi sem videla vse možne izgovore zakaj ne plačajo. Problem se pojavi takrat, ko odjemnik misli, da lahko kar zavlačuje in raje kaj drugega plača ali kupi, podjetju pa manjka ...prikaži več zaslužek. Eno ravnotežje mora obstajati. Pri nas v službi načeloma za neplačane račune damo rubež na bančni račun, le včasih tudi na nepremičnine. Tako nam vsaj svetujejo na www.izvrsba-izterjava.si, ki nam vse to delajo. Skoraj vedno smo poplačani takoj, še posebej ker podjetje www.izvrsba-izterjava.si vedno poskuša dolžnike prepričati da znesek iz sklepa o izvršbi poravnajo in jim obrazložijo posledice. Ne vem kako jim uspe, nekako že.

  • privat 20:02 16.februar 2013.

    Dragi Mirko...za dolg pod 10.000 € ne smeš delati nič..vse kar pa dela ta mafija ,je zame ne zakonito,ne človeško in ne evropsko!! Ja res pa je eno...jaz gledam dalje ,kakor ti ,ki ne vidiš vrednot ,ki nas nahko uničijo!! ...prikaži več Še eno všrašanje...kakšen IQ imaš ?? Verjetno nizkega pa zlobnega?? Da uničiš družino za 100€ ,ker je nekdo napisal ,da se lahko?? Ja tudi ubijaš lahko..poglej vojne!! Kaj bi tudi ubijal??

  • privat 08:07 14.februar 2013.

    ukazi so iz vrha..plačilna disciplina mora biti urejena le pri malih ljudeh!