Svet
72 ogledov

Več kot 55 tisoč beguncev se je prostovoljno vrnilo

Pribežniki v Beogradu EPA
Medtem ko si na tisoče beguncev z Bližnjega vzhoda še vedno na vse možne načine prizadeva prispeti do Nemčije, se del tistih, ki so prispeli v prvih večjih begunskih valovih že vrača na svoje domove. Prostovoljno.

Po pisanju Süddeutsche Zeitung se je med januarjem in novembrom 55 tisoč prosilcev za azil, ki jim niso bile priznane pravice za bivanje v državi prostovoljno vrnilo domov. To je rekordno število povratkov beguncev iz Nemčije.

Največje število slednjih je bilo iz Albanije, Srbije, Kosova, Iraka, Irana in Afganistana, v največjem številu je šlo za ekonomske migrante, ki jim niso bile priznane pravice do azila. Njihovo željo za povratkom v domovino je vzpodbudila tudi enkatna pomoč nemške vlade v znesku tri tisoč evrov.

Poleg tega je uradni Berlin zaradi nevarnosti terorističnih napadov dodatno zaostril predpise, s katerimi regulirajo status azilatov, hkrati pa se tudi sami azilanti zaradi povečane protimigrantske klime ne počutijo več varne, še piše omenjeni časnik.

Navaja še, da raste tudi število kriminalnih dejanj, ki so jih v Nemčiji storili ali naj bi jih storili begunci; zadnji v nizu teh je primer, ko je sedem mladih beguncev skušalo na postaji podzemne železnice v Berlinu zažgati brezdomca, ki je spal na klopi. Posnele so jih nadzorne kamere. Po pisanju nemških medijev bodo mladeniči po hitrem postopku izgnani iz države.

Merklovi podpora raste

Begunski val je v letošnjem letu sprožil ostre kritike na račun nemške kanclerke Angele Merkel. Po zadnjem terorističnem napadu na berlinski sejem ji je podpora v javnosti venarle zrasla, kažejo javnomnenjske raziskave. Podpora njeni Krščansko-demokratski uniji (CDU) in bavarski sestrski stranki Krščansko-socialni uniji (CSU) je glede na teden pred tem narasla za dve odstotni točki. CDU in CSU imata zdaj podporo 38 odstotkov vprašanih, poroča STA.

angela merkel | Avtor: EPA EPA

To je največja podpora za sestrski stranki v letošnjem letu, ki jima je čez leto podpora upadala predvsem zaradi spora med vodjama obeh strank Angele Merkel in Horstom Seehoferjem glede begunske krize.

"Kot vedno, ko ljudi pretresejo grozoviti dogodki, volivci ne želijo eksperimentirati in raje podprejo vladajočo oblast," je povedal izvršni direktor Forse Manfred Güllner ob objavi rezultatov in pripomnil, da "nista pridobili le CDU in CSU, ampak tudi Angela Merkel".

Če bi Nemci lahko neposredno glasovali za kanclerja, bi Merklovo podprlo 52 odstotkov volivcev, kar je dve odstotni točki več kot prejšnji teden. Medtem ko vodjo socialdemokratov (SPD) Sigmarja Gabriela, ki je tudi eden od možnih kandidatov za kanclerja, podpira le 13 odstotkov vprašanih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 16:35 29.december 2016.

    Več kot 55 tisoč beguncev se je prostovoljno vrnilo...................PAJADE . Merklova je morala pojesti dosti lastnega dreka ,da se jih je rešila z nekaj tisoč evri za popotnico .

  • wolf.ata 15:04 29.december 2016.

    vse čimprej poslati domov,kjer naj prakticirajo na svojih otrokih in ženskah posilstva in ostale stvari,vse,ki pa jih zagovarjajo(levi) in iz tujine plačani hujskači pa zraven poslati,da preizkusijo njihove metode

  • allstarr111 15:01 29.december 2016.

    Ma naj pokažejo 20 teh ki so se vrnili v njihoven domačem okolju, sej to ni problem, skype ipd lavfa, ma EN se ni vrnil, kaj šele prostovoljno, al pa je reku da se vrača, a še vedno ostal v EU območju.