Slovenija
28 ogledov

Več kot 60 v bolnišnici

miš Shutterstock
Mišja mrzlica. Največ okužb na Pohorju. Jeseni jih bo lahko še več.

“Med sprehodom na Pohorje miši še vedno kar mrgoli. Prijatelj je že zbolel za mišjo mrzlico, zato sem za rekreacijo zdaj raje izbrala drugo destinacijo,” nam je povedala Mariborčanka.

Mišja mrzlica je na pohodu že od aprila, strokovnjaki pa pravijo, da tako množičnega pojava še ni bilo. Pohorje spada med območja, kjer je največja verjetnost za okužbo. “Nič ne kaže, da se bo stanje umirilo. Lahko se zgodi, da bo jeseni okužb še več,” je pojasnil Zoran Simonović z Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor.

Tri tedne v bolnišnici

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je bilo do včeraj zaradi okužbe z mišjo mrzlico hospitaliziranih okoli 60 ljudi. “Pacienti so bili v smrtni nevarnosti, vendar so zaradi ustreznega in pravočasnega zdravljena vsi ozdraveli. Nekatere smo zdravili tudi z dializo,” je razložila Špela Pavlin z UKC in dodala, da so nekatere težje primere zdravili tudi tri tedne.

Umivajte si roke

Po besedah Simonovića je deratizacija v naravi prepovedana, zato priporoča preventivno izogibanje krajem, kjer bi se lahko okužili z mišjo mrzlico. Zelo pomembna je tudi higiena rok.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.