Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Več možnosti, da zanosijo z mlajšimi moškimi

Nosečnost Shutterstock
Ženske, starejše od 40 let, imajo več možnosti, da zanosijo z mlajšim partnerjem.

Raziskava, opravljena med ženskami starejšimi od 40 let, je pokazala, da se možnost zanositve s partnerji starejšimi od 43 let in pol močno zmanjša. Kanadski raziskovalci so prepričani, da je težava v spermi, saj njena kvaliteta s starostjo pada. Jajčeca mlade ženske so sposobna popraviti morebitne okvare, medtem ko imajo jajčeca starejših žensk s tem več težav. 

Michael Dahan, z univerze v Montrealu, kot eno izmed rešitev za starejše ženske vidi mlajše moške, katerih sperma je v boljšem stanju. "Idealno bi bilo izbrati čim mlajšega moškega. V bistvu je to biološki argument za fenomen starejših žensk, ki osvajajo mlajše moške," pravi Dahan. Študija, predstavljena na konferenci ameriškega združenja strokovnjakov za reprodukcijo, je prvi dokaz, da imajo tudi moški biološko uro. 

Dahan je skupaj z Noofom Al-Asmarijem preučil 631 žensk, starih med 40 in 46 let, ki so se odločile za umetno oploditev. Njihovi partnerji so bili stari med 25 in 73 let. Ženske so razdelili v dve skupini, na tiste, ki so rodile otroka, in tiste, ki ga niso. Povprečna starost moških, ki niso postali očetje, je bila 43 let in pol, ne glede na starost ženske. "Jajčeca mlajših žensk lahko popravijo morebitne napake genetskega materiala v spermi. Kar pa ne velja pri ženskah starejših od 40," pravi Dahan.

Jorge Chavarro iz bolnišnice Massachusetts General Hospital v Bostonu meni, da bi skodelica sladoleda na dan lahko povečala možnosti starejših žensk, da zanosijo. Ženske, starejše od 35, ki jedo mlečne izdelke več kot trikrat na dan, imajo 21 odstotkov več možnosti, da zanosijo, kot tiste, ki ne jejo toliko mlečnih izdelkov. Študija je pokazala, da progesteron, ženski hormon v mleku, lahko vpliva na plodnost. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.