Slovenija
26 ogledov

"Več nas bo, ceneje bomo kupovali"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Projekt Nakupujmo skupaj ceneje. Preprosta zamisel, da se kupci ekološko pridelanih živil povežejo in živila lokalnih ponudnikov ceneje kupujejo skupaj.

Ker se Slovenci vedno bolj zavedamo pomembnosti domače in ekološko pridelane hrane, ki pa je za marsikoga prevelik finančni zalogaj, je zaživel nov projekt Nakupujmo skupaj ceneje.  Gre za neprofitno društvo Eko tim, ki organizira nabavo ekoloških in lokalnih živil, pri tem pa poskuša izpogajati najnižjo možno ceno. 

"V skupino želimo privabiti vse, ki kupujejo ekološka in lokalna živila in bi radi pri tem prihranili. Večja bo skupina, večjo pogajalsko moč bomo imeli," pravijo pri Eko timu.

Kaj lahko naročite?

V obliki skupinskega nakupa lahko vsak član v skupini naroča različne vrste ekoloških in lokalnih živil, od sezonske zelenjave in sadja pa vse do oreškov, semen, moke, žita in žitnih kosmičev, raznih 'superživil' (pšenična trava, neem, ginseng, glina itd.), medu, začimb in čajev, mlečnih izdelkov iz kozjega, ovčjega in kravjega mleka (sveži sir, jogurt, skuta…), hladno stiskanih olj, naravne kozmetike in še marsikaj.

90-odstotnih popustov ni

"Popust je odvisen od izdelka in se giblje med 10 in 60 odstotki," pojasnjuje eden izmed pobudnikov ideje Uroš Bric, ki poudarja, da njihov cilj niso brutalni popusti v vrednosti 90 odstotkov ali več, kot smo jih vajeni pri drugih "skupinskih kuponskih nakupih", saj bi to lahko razvrednotilo kakovost eko- in bioživil, temveč doseči sprejemljivo ceno tako za kupca kot ponudnika teh živil - brez nepotrebnih posrednikov in oderuških marž.

Komentarjev 1
  • Veteran 21:51 02.september 2013.

    Lahko bi enkrat nehali s to ekološko pridelano hrano, saj je s tem ozračjem in drugimi vplivi trenutno nemogoče. Pod ekološko hrano se skriva samo višja cena in nič drugega. To so zgodbice za malomeščane.