Slovenija
28 ogledov

Več porabili le pri SPL

merilnik ogrevanje Luka Pongrac
Delilniki. Zmanjšali so porabo toplote, pravijo vsi razen SPL.

"Čeprav je bil osnovni namen merilnikov zmanjševanje porabe toplote in prispevek k večji energetski učinkovitosti, se je poraba toplote po podatkih analize podjetja SPL povečala pri več kot dveh tretjinah, zmanjšala pa zgolj pri tretjini stavb," so ob koncu druge ogrevalne sezone po obvezni vgradnji merilnikov sporočili s SPL.

Druge upravnike so ti podatki presenetili. “Stavbe, ki so vgradile delilnike, so prvo leto porabile od 10 do 15 odstotkov manj toplote,” je dejal Marko Zakrajšek iz Tamstana, ki dvomi o rezultatih analize SPL. V stavbah, ki jih upravljajo, imajo delilnike že štiri, pet let; prvo leto so bili prihranki največji, potem pa se je poraba malo dvignila, a ne bistveno. Tudi Peter Kern z Domplana se čudi nad ugotovitvami SPL: “Dejstvo je, da poraba toplote v zadnjih letih pada za okoli šest odstotkov na leto; nekateri so prihranili tudi 20 odstotkov, vendar so to ekstremni primeri.” Tudi upravnik Dom Koper zatrjuje, da se je poraba z delilniki zagotovo zmanjšala, in sicer za okoli deset odstotkov. Zakrajšek in Kern dodajata, da obstajajo posamezniki, ki porabijo in plačajo več kot prej, zato se tudi pritožujejo.

Upravnik bi prenavljal

V SPL so še izpostavili, da bodo etažni lastniki porabo toplote zmanjšali, če bodo pravilno varčevali. Predpogoj za to je po njihovih besedah "ustrezna tehnična opremljenost stavbe s stavbnim pohištvom, ki dobro tesni, in primerna toplotna izolacija stavbe". Pri tem pa ponujajo svojo pomoč, in to ne le pri vodenju in izvedbi prenove, ampak etažnim lastnikom ponujajo "sofinanciranje, kar zagotovo omogoči hitrejšo realizacijo investicije".

Komentarjev 1
  • puys 08:21 20.marec 2013.

    Zanimivo, da so pred tem vsi imeli odprte radiatorje in okna, pa so vsi manj plačevali. Zdaj pa večina zmrzuje in plačuje več. Še en nateg torej.