Slovenija
82 ogledov

"Več poslov za podkupovalce"

Luka Koper Suzana Kos
Luka Koper. Pri pogodbah s podizvajalci se pojavljajo špekulacije o korupciji. Nejasna merila. Katero od 40 podjetij dobi posel in v kakšnem obsegu, naj bi odločali le posvečeni v Luki.

"Opozoril o sistemski korupciji v Luki Koper nihče ne jemlje resno," meni Dušan Gak, pooblaščenec skupine podizvajalcev te pristaniške družbe, ki je nanjo opozoril tudi upravo, ko jo je vodil Gregor Veselko (od leta 2009 do 2012). Korupcija naj bi se dogajala pri sklepanju poslov oziroma dodeljevanju del zunanjim pogodbenim podjetjem za izvajanje pristaniških storitev. "Na te špekulacije je odgovor vedno enak: če ima kdo dokaze o tem, naj jih predloži pristojnim organom," je odgovoril Sebastjan Šik, tiskovni predstavnik Luke Koper.

"Kolikor daš, toliko veljaš"

"V Luki je javna skrivnost, da kolikor daš, toliko veljaš. To pomeni, da tista podjetja, ki podkupujejo, dobijo več poslov, prav tako lahko njihovi lastniki brez težav prenašajo posle z Luko z enega podjetja na drugo; vsem to ni omogočeno," je opozoril eden od lastnikov pogodbenega podjetja.

Luka ima pogodbeno razmerje s 40 podizvajalci, za katere so lani plačali slabih 18 milijonov evrov. Merila za podpisovanje pogodb s podizvajalci so zapisana v internih aktih, v Luki pa so pojasnili le, da razmerje porazdelitve naročil med zunanjimi izvajalci preverjajo skozi metode kontrolinga. Kot nam je zagotovilo več sogovornikov iz vrst podizvajalcev, naj bi dejansko o tem odločalo le nekaj posvečenih ljudi v družbi.

Brisanje podjetij

"Danes imajo prednost pri sklepanju poslov njihovi, taki, ki imajo ustanovljene espeje in delajo za nekoga, ki ima pogodbo z Luko," je povedal Jurij Šuster, prokurist v dveh podjetjih za izvajanje pristaniških storitev, ki ni želel komentirati očitkov na svoj račun glede njegovega preteklega sodelovanja z Luko.

Sindikalist Pavel Lokovšek je omenil primer podjetja Gaf, ki je leta 2009 prevzelo delavce od s Šusterjem povezanega podjetja Schtor in sklenilo pogodbo z Luko, na starem podjetju pa je ostalo 20 tožb delavcev za izplačilo regresa in škodni zahtevek Luke. Sodišče je nato Schtor izbrisalo iz registra, saj ni več deloval na prijavljenem naslovu, delavci pa so se lahko obrisali pod nosom. V Luki glede tega zagotavljajo, da zadnji dve leti podizvajalce preverjajo, da nimajo odprtih obveznosti do delavcev.

Podizvajalci s podizvajalci

"Poleg prehajanja poslov in delavcev iz enega podjetja v drugo se v zadnjem letu dogaja, da podizvajalci, ki imajo pogodbo z Luko, najemajo še svoje podizvajalce, kar dodatno povečuje nepreglednost," meni Lokovšek. Z vprašanjema, zakaj posamezni podjetnik posluje z Luko prek dveh podjetij in zakaj je podizvajalec drugemu, ki ima pogodbo z Luko, smo se obrnili na Nedeljka Marušića, ki so ga naši viri v zvezi s tem večkrat izpostavili.

"Gre za poslovne odločitve, Marušić ima z Luko pogodbo le prek enega podjetja (Meol), drugo podjetje (Nedjo) pa je občasno podizvajalec prvega," je odgovoril njegov odvetnik Igor Cek in dodal: "V Luki je tako, da se potreba po delu nenehno spreminja in se je treba za preživetje prilagajati."

 

 

Rado Antolovič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Miniintervju: Špeklulacije o korupciji je treba preveriti

Glede koprske Luke se širijo govorice o sistemski korupciji. Kako to komentirate?
Te špekulacije mora preveriti uprava skupaj z nadzorniki.

Pa sicer izkušnje kažejo, da je delovanje menedžerjev transparentnejše in čistejše, če je lastništvo družbe nedržavno?
Globalna praksa res kaže, da so stvari bolj urejene v zasebnih lastniških družbah. So pa tudi izjeme; zato poudarjam izjemen pomen profesionalnega in neodvisnega menedžmenta.

Kaj je po vašem mnenju bolje – da Luka ostane v državni lasti ali ne?
Za zdaj je bolje, da ostane v državni lasti; seveda ob pogoju, da so za nadzornike in upravo izbrani profesionalci z vizijo in dolgoročnim interesom razvoja. Tak uspešen primer sta denimo Port of Singapore in DP World. Pomembno je predvsem, da bi Luka imela jasne odgovore, pravila ter usklajen dolgoročni načrt razvoja in poslovanja.

Komentarjev 2
  • Villa 09:13 25.februar 2013.

    Zakaj pa zadeve ne reši delavski predstavnik v upravi Luke Koper g. Matjaž Stare? Zato ker se briga samo za svoje lastne interese oziroma mu je samo do tega, da vleče svojo plačo in blebeta okoli svoje psihotične blodnje in ...prikaži več to samo zato, da mu ne bi treba nič naredit za delavce. Da bi gospodje ohranili svoje privilegije, pač žrtvujejo delavce, ki delajo pri podizvajalcih. Ta Jovičič in Šuster pa naj bosta samo tiho, ker sta oportunisa in izkoriščevalcat, da jih ni večjih.

  • alfredo 23:13 24.februar 2013.

    Delavci, ki delajo pri podizvajalcih so reveži...