Slovenija
21 ogledov

Več škode kot koristi

Zvonko Černač Anže Petkovšek
SDS stopil korak nazaj in zamrznil napovedano nesodelovanje v državnem zboru.

Izvršilni odbor SDS je na seji, ki še traja, sklenil, da bo stranka zamrznila ukrepe, ki jih je napovedala po objavi volilnih rezultatov. 

Dejali so, da ne bodo prevzemali funkcij v državnem zboru, sej pa da se bodo udeleževali le selektivno. Danes pa je podpredsednik SDS Zvonko Černač dejal, da so bile te njihove besede narobe interpretirane. "O blokadi ni bilo govora, sklepi so bili napačno interpretirani," pravi Černač in dodaja, da so rekli, da ne bodo prevzemali vodstvenih funkcij, bodo pa opravljali naloge, ki so jih z izvolitvijo dolžni opravljati. 

Černač je še dejal, da so pripravljeni ukrepe zamrzniti ali celo preklicati, vendar pa želijo dobiti javno zavezo predsednika republike in večine v parlamentu, da se bodo razpisale nove volitve, ko bo sodba Janezu Janši padla. Černač meni, da bi se tako vzpostavila pravičnost, ki je na teh volitvah ni bilo. 

Zakaj je Janša pozival na nelegitimne volitve?

Černač je sicer tudi v tokratnem nastopu pred novinarji podal le izjavo, na vprašanja pa ni odgovarjal, ampak je le ponovil posamezne stavke iz izjave. Tako ni pojasnil, zakaj je SDS sploh sodelovala na nelegitimnih volitvah. V izjavi je spomnil, da so že 16. junija sprejeli stališče, da volitve glede na okoliščine ne bodo svobodne in poštene. Razlog je seveda, da njihov predsednik v zaporu, toda Janša je še tik pred volitvami pozival k množični udeležbi na (nelegitimne) volitve.

Blokada pomeni politično izolacijo

"Kljub temu, da je sodba Janezu Janši krivična, menim, da bojkotiranje dela v parlamentu ni smiselna odločitev, saj bo stranka SDS tako izločena iz političnih dogovarjanj," pa je še pred današnjo odločitvijo izvršilnega odbora dejal Jožef Jerovšek, član stranke SDS in dosedanji poslanec.

Na vprašanje, ali se torej v SDS oblikujeta dve struji, ta, ki blokado parlamenta zagovarja in ta, ki ji nasprotuje, Jerovšek odgovarja: "Tega ne morem potrditi. Se pa to vprašanje tiče predvsem tistih, ki so bodo v parlamentu." Sam namreč ni izvoljen in se bo v kratkem upokojil.

"Odpoved prevzema funkcij jim bo škodovala"

"Delo v parlamentu je za poslance pravica in dolžnost, pravi poslovnik državnega zbora," opozarja nekdanji podpredsednik državnega zbora Miran Potrč. "Odpoved prevzema funkcij je dejanje, ki ni koristno za delovanje državnega zbora prav tako pa ni koristno za stranko. Menim, da bo Janševim demokratom tako dejanje škodilo in da si bodo glede odklonitve vodilnih funkcij premislili," pravi Potrč in dodaja, da primera, ko bi poslanci zavrnili vodilne funkcije, ki sicer morajo biti enakomerno razporejene med vsemi poslanskimi skupinami, še ni bilo.

Sankcije predvsem finančne

Če se poslanec neopravičeno ne udeleži seje državnega zbora oziroma njegovega delovnega telesa, katerega član je, se mu ustrezno zniža plača in drugi osebni prejemki.

"Vsak poslanec mora biti član treh delovnih teles. Če ne prevzame nobene funcije, dobiva samo osnovno plačo. To je ena sankcija, najbrž pa obstaja še kakšna," pravi Potrč. Poslanci so glede na dolžnosti v državnem zboru, delovnih telesih in poslanskih skupinah razporejeni med 55. in 62. plačnim razredom. Glede na poslovnik jim za dneve neupravičene odsotnosti s seje državnega zbora ali delovnega telesa ne pripada plača, regres za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela. 

Komentarjev 19
  • pjosko 01:17 08.avgust 2014.

    ma tile si pogledajo svoje intervjuje,izjave,obnasanje?kej so slepi?al so nori?..in mislijo da so neki extra....hvala bogu so tolk glupi,da se sami sebe tolk serjejo in si zabijajo sami zogo v svoj gol.ne spominjam se kdo je ...prikaži več reku da so volitve oz. tale srecanja kandidatov na slo3dalec najboljsa odaja na tv in morm rect da je res cisti crni humor gledat obglavlene SDS.ovce na TV.ju.drugo leto bodo pobrali vse viktorje.al janeze ka so ze...

  • Žurnalček 09:21 30.julij 2014.

    Tih bote , da se Padoprebranac ne spomne tega !

  • Žurnalček 09:18 30.julij 2014.

    Sama sreča, da so dobili tako malo mest , da bo tale njihova analiza končana v enem dnevu! ČRNAČ vsi smo slišal kaj si rekel , vsi razločno in jasno glasno ! Zdaj delaš mogoče Slovence nore , ko trdiš ...prikaži večš , da so narobe slišal ? S tem izgovorm si padel tako nisko , mogoče se niti ne zavedaš , kot je na cesti ležeča pasja uš , ki čaka novega psa , da se mu prilepi.