Slovenija
41 ogledov

Več upravičenih do socialne pomoči

Slovenija 19.03.2013 Anja Kopac Mrak, nujna seja odbora DZ za delo, druzino in s Saša Despot
Nov paket sprememb socialne zakonodaje.

"Ob nastopu mandata je bil eden od naših ključnih ciljev – odpraviti pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri izvajanju socialne zakonodaje,“ je dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak.

Del sprememb je bil uveden že s 1. januarjem, del sprememb pa bo začele veljati v ponedeljek.

Spremembe bodo pri dodeljevanju pravic iz javnih sredstev upoštevale bolj realni materialni položaj vlagatelja. Če bo družinski član npr. začel prejemati denarno nadomestilo, se upokojil, itd., bo lahko oddal novo vlogo in bo center  za socialno delo izdal novo odločbo na podlagi dejanske spremembe dohodka.

Študentsko delo ni več dohodek za najbolj ogrožene

V dohodek družine se po novem ne bo več všteval celotni otroški dodatek. Ugodnejši je tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela za socialno najbolj ogrožene družine (prejemnike denarne socialne pomoči). Pri njih se pri ugotavljanju dohodka za pravice na letni ravni (otroški dodatek, državna štipendija, plačilo vrtca) študentsko delo ne bo upoštevalo kot dohodek, pač pa le njihovi tekoči dohodki.

Višji tudi posmrtnina in pogrebnina

Od avgusta dalje je višji (usklajen) osnovni znesek denarne socialne pomoči, kar vpliva tudi na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči po smrti družinskega člana (posmrtnina) in na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči kot pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnina). Denarna socialna pomoč tako znaša 269,20 evrov (prej 265,22); prav toliko znaša tudi posmrtnina; pogrebnina pa 538,40 evrov (prej 530,44).

Več za enostarševske družine

Zvišuje se dodatek za otroka v enostarševski družini. Znesek v mesecu avgustu znaša 26,92 evrov, z mesecem septembrom pa bo ta znesek znašal 53,84 evrov. Zvišuje se  denarna socialna pomoč za drugo odraslo osebo (tem se je socialni položaj po uvedbi nove socialne zakonodaje namreč najbolj poslabšal), in sicer iz 134,60 na 161,52 evrov.

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 11:41 29.avgust 2014.

    Izvisel je še marsikdo drug. Upokojenci so in bodo vedno jebana stranka.Pokojnine se jim niso uskladile že nekaj let, ko pa so se uskladile je bila uskladitev v vrednosti od 0, 25 centa na mesec, kar je seveda dokazljivo ...prikaži več za tiste, ki to ne bi verjeli.Pokojnine so visoke pri nekaterih 350 € in manj in uskladitev za 0,25 centa je bila tako velika , da so že pripravljali kovček, da bi to lahko pospravili noter.

  • mirakrem 09:02 29.avgust 2014.

    Veterani vojne za Slovenijo smo pa ponovno izviseli.