Slovenija
23 ogledov

Večer v znamenju polnočnic

Jaslice so eden od glavnih simbolov božičnega časa, ki se začenja z nocojšnjim p Žurnal24 main
Na predvečer božiča po cerkvah potekajo polnočnice.

V ljubljanski stolnici bo polnočno mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stane Zore, v mariborski pa generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. Celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek bo imel polnočnico v stolni cerkvi v Celju. V koprski stolnici bo polnočno mašo vodil koprski škof Jurij Bizjak, v novomeški pa novomeški škof Andrej Glavan. Murskosoboški škof Peter Štumpf pa bo imel polnočnico v murskosoboški stolnici.

Evangeličanski škof Geza Filo bo božično bogoslužje opravil v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani.

Upajo, da bo za božič

Na predvečer božiča bo slovesno tudi drugod po svetu, še posebej v Vatikanu. Papež Frančišek bo polnočnico daroval v baziliki sv. Petra.

Tradicionalno polnočnico bo drevi v Betlehemu daroval tudi jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval. V sveti deželi je sicer zaradi nasilnih incidentov in protestov, ki so pretresali Jeruzalem, upadlo število turistov, a prebivalci Betlehema in drugih svetopisemskih krajev upajo, da bo za božič bolje.

Pravoslavci 7. januarja

Z božičem kristjani praznujejo dan, ko se je po verovanju Jožefu in Mariji v majhnem mestecu Betlehem rodil Jezus, Božji sin. Bog je po krščanskem nauku namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega sina, da se nihče, kdor vanj veruje, ne bi pogubil, ampak bi imel večno življenje.

Katoliki in evangeličani po našem, gregorijanskem koledarju božič obhajajo 25. decembra, pravoslavci pa 7. januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.