Slovenija
30 ogledov

Večina čaka na zadnjo minuto

Aleš Perovšek Žurnal24 main
Rok za poročanje se izteče 15. decembra.

V evidenco najemnih poslov je doslej poročalo le okrog 6.400 zavezancev, kar je izjemno malo. Rok se izteče čez slaba dva meseca, o tem, da nepremičnino oddajajo, pa morajo poročati tako fizične kot pravne osebe.

“V skladu z novo ureditvijo poročanja v evidenco trga nepremičnin (ETN), so najemodajalci o sklenjenih najemnih poslih začeli poročati šele julija letos,” je pojasnil Aleš Perovšek, predstojnik geodetske uprave (Gurs). Predhodnika te evidence, register najemnih pogodb, smo sicer ukinili leta 2008, do uvedbe poročanja pa evidence najemnih poslov ni bilo.

Za fizične osebe velja papir


Rok za poročanje o najemnih pogodbah, ki so bili veljavne 1. julija letos ali sklenjene po tem datumu, je sicer 15. december, poročati pa morajo tako fizične kot pravne osebe. Fizične osebe lahko obrazec oddajo tudi na papirju in po pošti, teh je Gurs prejel za okrog 1.800 poslov. V elektronski obliki (to je edini dovoljen način poročanja za pravne osebe) pa so evidentirali še okrog 4.600 poslov.

Kot kaže, večina s poročanjem še čaka. Štirikrat več kot je bilo doslej oddanih obrazcev, je namreč samo fizičnih oseb, ki oddajajo premoženje v najem in so to prijavile davčni upravi (Durs) (napoved za odmero dohodnine od oddajanja premoženja v najem namreč odda več kot 26 tisoč oseb). Če pa upoštevamo podatek, da je v Sloveniji okrog 830 tisoč stanovanj in da je delež najemnikov (po zadnjem popisu) 7,4 odstotka, bi moralo biti samo stanovanj v najemu več kot 60 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.