Slovenija
22 ogledov

Večina ilegalnega pride z Balkana

Orožje Iztok Golob
Orožje. Polovica zaseženega je ilegalnega in brez dovoljenja za uporabo. Napovedi. “Število umorov bi se lahko zmanjšalo, čeprav policija napoveduje vse več ropov in gospodarskega kriminala.”

Šestinštiridesetletnik, ki je v torek v okolici Velikih Lašč umoril geodeta, in 69-letnik, ki je dan za tem v Stražišču pri Kranju umoril sestro in sodil še sebi, nista imela dovoljenja za uporabo orožja, brez dovoljenja za uporabo pa sta bili tudi pištoli, ki sta ju uporabila. Samo v prvi polovici letošnjega leta je policija zasegla 119 kosov nelegalnega orožja.

Policija je med obravnavo različnih kaznivih dejanj letos zasegla še 69 kosov strelnega orožja, ki so ga lastniki hranili zakonito, saj so si za uporabo tega orožja pridobili veljavna dovoljenja.
Zakonodaja predvideva, da lahko policija zaseženo orožje uniči ali proda. Če ustreza predpisom, ki urejajo opremo policije, pa ga lahko uporabi tudi za operativne potrebe.

V Slovenijo z Balkana

Nihče od strokovnjakov ali poznavalcev uporabe orožja ne želi podati ocene o tem, koliko nelegalnega orožja se še uporablja v državi, pa ga policija ne zaseže. “To je praktično nemogoče ugotoviti. Lahko samo ugibamo, da vsaj dvakrat več, kot je zaseženega,” pravi poznavalec, ki ni želel biti imenovan. Strokovnjaki predvidevajo, da kriminalci večino tega orožja v Slovenijo pretihotapijo po Balkanski poti, na podoben način kot drogo.

Zaradi krize porast?

“Posledice finančne krize lahko skupaj z nekaterimi drugimi dejavniki ključno vplivajo na to, da trenutno situacijo doživljamo kot izjemno negotovo in brezizhodno,” opozarja predsednik združenja Ozara Slovenija Bogdan Dobnik.

Takšno doživljanje lahko po njegovih besedah v ljudeh povzroča različne občutke, ki se lahko manifestirajo bodisi v obliki popolne apatije, umika in vdanosti v usodo bodisi v obliki agresije do samega sebe, samomora ali umora.

“Želim si, da bi se v Sloveniji zgodilo nekaj podobnega kot v ZDA, kjer opažajo, da se je število umorov v zadnjih letih znižalo za okoli sedem odstotkov. Zanimivo je, da naj bi se tendenca zniževanja začela kazati sorazmerno s porastom in stopnjevanjem finančne krize,” pravi Dobnik. Čeprav upa, da se bo število umorov v Sloveniji zmanjševalo, se “upoštevajoč podatke in napovedi policije boji, da bomo na drugi strani v prihajajočem obdobju priča porastu števila tatvin, ropov in vlomov ter organiziranega in gospodarskega kriminala”.

Preberite še komentar Tudi Slovenci potrebujemo Obamo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.