Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Večina odraslih ima takšno vnetje

Zivljenje 24.03.14. jabolko, zenks, obraz, foto: shutterstock Shutterstock
Na stanje vaših zob in ustne votline pomembno vpliva tudi to, kaj jeste.

Vnetja v ustni votlini lahko vplivajo na sosednja tkiva in na splošno zdravje, ob svetovnem dnevu ustne higiene, ki ga zaznamujemo 21. marca, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Takšno vnetje ima pri nas po njihovih podatkih že večina odraslih.

Glavni vzrok za pojav vnetja in nastanek zobne gnilobe so mehke zobne obloge (zobni plak), ki se nenehno tvorijo v ustih. A takšna vnetja so le začetek in lahko povzročijo celo vrsto drugih težav, od parodontalne bolezni do sistemskih bolezni in stanj. "Ljudje s kroničnimi vnetji obzobnih tkiv so veliko bolj izpostavljeni tveganju za srčno-žilne bolezni, bolezni dihal, sladkorno bolezen, osteoporozo in prezgodnji porod," opozarjajo na NIJZ.

Nič sladkega in lepljivega

Poleg rednega ščetkanja in nitkanja zob pa vam lahko zobe pomaga ohraniti zdrave predvsem zdrava prehrana. Poenostavljeni napotki bi zveneli tako: izogibati se je treba predvsem vsemu, kar je sladko in lepljivo, ter namesto tega skrbeti za raznoliko prehrano, sestavljeno predvsem iz čim manj predelanih živil, bogatih z vitamini, minerali in kalcijem. Izogibajte se sladkim prigrizkom med obroki.

Več informacij o zdravi prehrani za zobe in vzdrževanju ustne higiene lahko najdete na spletni stani Ivz.si.

Komentarjev 1
  • ac-dc 16:07 25.marec 2014.

    Nič sladkega, nič lepljivega, nič slanega, nič ocvrtega.... Skratka, umri zdrav, da boš drugim dober vzgled. Me zanima, če tisti, ki to piše, to tudi sam počne.