Slovenija
888 ogledov

Enotarifni števec: “Večini se ne izplača”

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Elektrika. Enotarifni števec za elektriko se večini ne izplača, ocenjuje Gen-I. Preverite, ali se vam izplača strošek menjave.

Skoraj nikomur se ne izplača imeti enotarifni števec, ocenjujejo v družbi Gen-I. Tako sklepajo, ker bi se le odstotku tistih z dvotarifnimi števci bolj izplačalo imeti enotarifni števec.

Po ocenah Petrola pa se ne izplača imeti enotarifnega števca od deset do 20 odstotkom odjemalcev, prav tolikim pa se ne izplača imeti dvotarifni števec, pa ga kljub temu imajo.

Tisti z dvotarifnim števcem pri vseh odjemalcih porabijo približno polovico elektrike v času nižje tarife, polovico pa v času višje. “Strošek je enak kot pri enotarifnem merjenju, če je 23 odstotkov porabe v času nižje tarife,” so izračunali v Elektru Primorska. Pri Petrolu ugotavljajo, da mora biti poraba približno 9,3 kilovatne ure v višji in 7,2 v nižji porabi na dan, da se dvotarifni števec izplača, Elektro Celje pa pravi, da mora biti razmerje približno 80 proti 20.



Strošek zamenjave načina merjenja porabe je odvisen od tega, kakšen števec odjemalec že ima. Pri Elektru Maribor je samo strošek montaže novega števca 38 evrov, če pa uporabnik že ima večfunkcijski števec, je strošek spremembe načina merjenja 6,40 evra, demontaža stikalne ure s spremembo načina merjenja pa stane 54 evrov. Pri Elektru Gorenjska je prehod z dvotarifnega merjenja na enotarifno brezplačen.

Ni vse denar ...
Odjemalcem, ki imajo enotarifno merjenje, ni treba prilagajati načina življenja – to so na primer pranje perila, sušenje in likanje v času manjše tarife, poudarjajo v Elektru Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.