Šport
24 ogledov

Večji kaos, večja priložnost

Luka Mezgec twitter Orica GreenEdge
Luka Mezgec bo v nedeljo na SP v Dohi četrtič nosil slovenski dres, prvič kot kapetan ekipe, saj je pričakovati, da bodo za mavrično majico na koncu obračunali sprinterji. Hitri Kamničan bi si pred vrhuncem sezone želel kakšen sprint več, a ga veseli, da je izkoristil priložnosti, ki jih je letos dočakal.

Luka Mezgec se je kot sprinter uveljavil v dresu Giant-Shimana, ki se je prej imenoval Argos-Shimano in kasneje Giant-Alpecin. Ob začetku leta 2016 se je odločil za selitev v avstralsko ekipo Orica-BikeExchange, kjer zadnji mož za mladega Avstralca Caleba Ewana. Večkrat je dokazal iznajdljivost v skupini, kar bo v Dohi še kako potrebno, da še vedno zna sprintati je pokazal takrat, ko Ewana ni bilo v zaključku.

"Po takšni sezoni bi si želel kakšno sezono od prej za občutek v sprintu. Kot zadnji mož pred sprinterjem se drugače voziš. Nekaj priložnosti sem dobil, sprinterska žilica je še vedno pri meni," zagotavlja Mezgec, ki je SP dočakal dobro pripravljen, kar je potrdil tudi v nedeljo na dirki Pariz-Tours, ko je bil v močni konkurenci deveti.

Mezgec pričakuje, da bo o lastniku mavrične majice odločal sprint, vprašanje je le, kako velika bo skupina kolesarjev, ki se bodo udarili med seboj. Sam si želi, da bo v pravem trenutku na pravem mestu. "Letos, pa tudi prejšnja leta, v modernem kolesarstvu ni tipičnih sprinterskih vlakov. Ekipe jih uporabijo do kilometra in pol do cilja, potem so sprinterji sami. Upam, da se bo to zgodilo na SP. Manj jih je, večji kaos je, več imaš priložnosti, prej prideš do luknje in pravega mesta za sprint."

"Možnih je več scenarijev. Najprej se je v dneh do dirke treba aklimatizirati, potem pa preživeti vse pasti puščave. Glede na moje podatke veter bo. Odvisna je smer. Ko pridemo na kroge, je še dolgo do cilja. Če v puščavi ostaneš zadaj in pokuriš preveč moči, da prideš naprej ... Trije smo, treba bo voziti racionalno in upati na srečo, da se izognemo padcem. Na krogih se je treba voziti spredaj zaradi vseh pospeševanj. V sprintu je odvisno od iznajdljivosti in sreče. Če si dobro postavljen, si hitro med deset," še dodaja 28-letnik.

Slovenija bo na SP po dolgem času nastopila s trojico, poleg Mezgeca je selektor Gorazd Štangelj vpoklical še Grego Boleta in Luko Pibernika. Tudi zaradi tega bodo morali biti še bolj zbrani in iznajdljivi. Kamničan vidi rešitev: "Zasledovati moramo največje reprezentance. Izriniti te ne morejo. Moramo biti v skupini, iskati luknje in upati, da se bo pravi čas odprl prostor."

Opozoril je tudi, da znajo posebej nevarni biti Nemci z Andrejem Greiplom in Belgijci, na ti dve reprezentanci bo treba biti pozoren od prvega do zadnjega kilometra, različne možnosti imajo tudi Avstralci s Michaelom Matthewsom in Ewanom.

"Zadovoljen bom z deseterico. Če imaš dobro pozicijo, si hitro lahko v njej, če enkrat zaviraš, je konec," je zaključil slovenski kapetan v Dohi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.