Avto
20 ogledov

Vedeli bodo, da telefonirate

Med vožnjo telefonirate? Raje ne! Žurnal24 main
Brazilski znanstveniki iz Univerze v Santa Catarini so predstavili tehnologijo, ki bo prepoznala, da se voznik med vožnjo pogovarja po telefonu.

Računalnik s pomočjo podatkov s kamere na armaturni plošči analizira mimiko človeškega obraza in njegov glas, ter tako prepozna, ali voznik govori po telefonu, in to tudi zabeleži.

Starši bodo imel nadzor nad otroki

Najrazličnejše raziskave kažejo, da kar 80 odstotkov prometnih nesreč in 65 odstotkov zastojev povzročijo vozniki, ki vsaj tri sekunde ali več niso pozorni na dogajanje v prometu. Vzrok za to je lahko vpisovanje telefonske številke v mobilni telefon, ali pisanje sms sporočila. Če pri 100 km/h pet sekund gledamo v telefon, to pomeni, da smo, brez, da bi pogledali na cesto, prevozili 140 metrov.

V primeru, da se bo testiranje novega sistema izkazalo za uspešno, brazilski raziskovalci upajo, da se bodo za vgradnjo odločila izposojevalnice avtomobilov, kot tudi podjetja, ki imajo v svojem voznem parku vozila. Tehnologija je namenjena tudi staršem, ki bi se tako prepričali, da so njihovi otroci med vožnjo osredotočeni le na cesto.

Komentarjev 2
  • kapibara 07:06 02.september 2014.

    Raje boš lepil, kot NE govoril..?? Pametna poteza, kot bo ta, da če kamera ne bo zaznala živega obraza ne bo pustila avtu "teči"..!!

  • NeAnonimni 19:14 01.september 2014.

    Bomo pa polepili kamerico in bo vidla nč.