Vizita za živali > Novice
606 ogledov

Vedno veder, zaupljiv in dobrodušen

Bernski planšarski pes
1/12
Kaja Kukovič
Lepe bernije boste v živo spoznali na Sejmu za ljubitelje živali. Na vaša vprašanja o pasmi vam bodo odgovarjali člani Slovenskega kluba za bernske planšarske pse.

“Pravi "Berni" je pojava močnega podeželskega psa, nikdar težavnega, vedno vedrega, zaupljivega in dobrodušnega. Pod mogočno zunan­jostjo se skriva čuteč in ljubezniv značaj, ki pokaže svoje najboljše strani v večjem krdelu. Zanima ga vse okrog njega in z vsakim vzpostavi prijazen stik.

Tako pasmo bernski planšarski pes opisujejo v Slovenskem klubu za bernske planšarske pse (SKBPP), ki nas bodo obiskali tudi na Sejmu za ljubitelje živali in nam iz prve roke predstavili to čudovito pasmo.

Značajsko odraščajo vse do treh let

“Prva stvar, ki jo človek opazi pri tem velikem psu, so točno določene in omejene tri barve: sajasto črn plašč in glava, rjave obrvi, rjava lica do ustnega kota in noge, pa seveda obvezna bela "prečka" na čelu, ki se nadaljuje v bel smrček, bele prsi z dvema rjavima ožigoma ob straneh, "copatki" in bela konica na črnem repu,” pojasnjujejo v SKBPP.

Berniji imajo dvojno dlako, ki potrebuje redno česanje, plečna višina psa je med 64 in 70 centimetrov, psičke pa med 58 in 66 centimetrov. “Končno velikost dosežejo nekje pri osemnajstih mesecih, značajsko pa odraščajo vse tja do treh let starosti,” pravijo v klubu.

Nikoli ni agresiven

Bernski planšarski pes je prijazen in strpen do otrok, dobro se razume z ostalimi živalmi in instinktivno čuva svoj teritorij. “Nič nenavadnega ni, če neznanca pozdravi z laježem, a že v naslednjem trenutku ga bo ob privolitvi gospodarja mirno sprejel in spustil v hišo. Nikoli ni agresiven,” pojasnjujejo.

Količina aktivnosti, ki jo potrebuje odrasel pes, je po njihovih izjušnjah odvisna od njegove telesne pripravljenosti in navad. Aktiven berni z lahkoto preteče tudi več deset kilometrov na dan, medtem ko bo drugi zadovoljen že z daljšim sprehodom. Načeloma pa pasma zahteva nekje od tri do osem kilometrov zmernega gibanja dnevno.

Dodajajo, da so tudi glede tega zelo prilagodljivi in če lastnik na primer zboli, pes sprejme dejstvo, da je njegova aktivnost začasno zmanjšana in ne postane nevrotičen ali razdražljiv.

“Pazljivost je potrebna predvsem pri mladih psih, ki se razmeroma hitro utrudijo, a tega ne pokažejo navzven, dokler je okolica zanimiva, zato jim moramo nuditi dovolj počitka in aktivnosti razporediti na več krajših obdobij,” pravijo.

Njegova izstopajoča lastnost je po njihovih navedbah velika pripravljenost za delo: “Karkoli že počne skupaj s svojim gospodarjem - vleče voziček, prinaša ali čuva, vse počne z veseljem.”  Vsak njegov lastnik pa bi se moral zavedati, kako pomembno je nadomestiti njegove nekdanje dolžnosti iz kmečkega okolja in mu najti nove zaposlitve, od drobnih vsakdanjih opravil do katere od disciplin iz šolanja športnih psov.

Nižanje vzrejnih standardov

“Nižanje vzrejnih standardov, ki ga je od sredine leta 2011 uvedla Državna vzrejna komisija za bernske planšarske pse pri Kinološki zvezi Slovenije, pomeni, da je za vzrejo primeren skoraj vsak pes oziroma psica,” opozarjajo v klubu. Zato ocenjujejo, da je toliko večja odgovornost pravih vzrediteljev in toliko bolj zahtevna naloga kupcev mladičkov, da take vzreditelje najdejo.

V ta namen so v klubu podpisali kodeks etike in pripravili vzrejna priporočila, po katerih uporabljajo za vzrejo le zdrave, pasemsko tipične pse, brez dedno prenosljivih bolezni in značajsko neobremenjene. Na njihovi strani: http://bernski-klub.si/, v rubriki "Naše psarne in vzreditelji" so podpisniki vzrejnih priporočil vidno označeni z zvezdico.

Za bodoče skrbnike so pripravili tudi Vodnik za nakup bernskega planšarskega psa, ki ga najdete na naslednji povezavi: http://bernski-klub.si/31/vodnik-za-nakup-bernskega-plan%C5%A1arskega-psa 

Niso dobili vzrejnega dovoljenja

“Trenutno je pasma še vedno zelo priljubljena in se število ponudnikov nerodovniških mladičev spet vznemirljivo zvišuje,” pravijo. V klubu zasledujejo take vzreditelje in “največkrat se izkaže, da psice niso dobile vzrejnega dovoljenja zaradi dedno prenosljivih hib ali da so starši celo pasemsko povsem netipični psi s hudo problematičnim značajem.”

Ocenjujejo, da se skrbniki ne želijo odpovedati zaslužku, take psice parijo s samci nepoučenih in neozaveščenih lastnikov, s tem pa kršijo ne le pravilnik o vzreji pasme, temveč tudi Zakon o zaščiti živali.

“Pri tem vedno potegne najkrajšo najšibkejši člen, to je mladič, posledično pa tudi kupec, ki nima nikakršnega zagotovila, da je mladič res potomec predstavljenih staršev, niti da nima podedovanih hib, ki se izkažejo za usodne šele kasneje,” opozarjajo.

Kupeci praviloma ne prejmejo pogodbe, pogosto pa nasedajo zgodbam, da je bil mladič v leglu sedmi in ni dobil rodovnika. “Če ga dobi eden, ga dobijo vsi, saj se od leta 1999 zdravih mladičev v številčnem leglu ne sme več odstranjevati,” pojasnjujejo.

Izmenjava izkušenj

Slovenski klub za bernske planšarske pse so ustanovili 29. januarja 2000 z 41-imi ustanovnimi člani kot prostovoljno, samostojno, nepridobitno in strokovno združenje fizičnih oseb, ki so se povezale z namenom druženja, organiziranja in opravljanja kinoloških dejavnosti ter izmenjave izkušenj in strokovnih informacij s kinološkega področja.

Njihov namen je med drugim izmenjava izkušenj pri negi, vzgoji, šolanju, prehrani, vzreji, in pomoč pri iskanju odgovornih ter zanesljivih lastnikov za mladiče. Poleg tega organizirajo razne prireditve, osveščajo in izobražujejo bodoče lastnike bernskih planšarskih psov  in si prizadevajo za dvig kvalitete vzreje pasme bernskih planšarskih psov.

Eden od namenov kluba je tudi širjenje splošne kinološke kulture in razvijanja humanega in odgovornega odnosa do psov ter vzpodbujati k izobraževanju ter tekmovanju na kinološkem področju.

Med cilje kluba med drugim štejejo splošno-kinološko, strokovno-kinološko in tekmovalno-kinološko vzgojo ter šolanje tandemov vodnik-pes, pospeševanje pravilne in smotrne vzreje rodovniških psov, pa tudi sodelovanje s tujimi strokovnjaki s področja vzrejnega standarda in humanega šolanja psov.

Redno organizirajo strokovna predavanja za svoje člane in člane drugih kinoloških društev, posebne prikaze in predavanja za predšolske in osnovnošolske otroke, razstave in druge kinološke dogodke.

Njihovo delo in pse boste spoznali na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo v soboto 5. septembra v Češminovem parku v Domžalah. V primeru slabega vremena bo prestavljen na nedeljo 13. septembra. Več o sejmu tukaj

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.