Slovenija > Komentarji in kolumne
25 ogledov

Vedo vse, zdaj bomo imeli od tega korist

Končno na obzorju konec vsakoletnih vlog za otroške dodatke, štipendije in subvencije vrtca.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Dve leti je bila na obrazcu za porodniški ali očetovski dopust rubrika, kateri zavitek za novorojenčka želite, čeprav ni bilo mogoče dobiti nobenega zavitka. Zujf je pač ukinil pakete, ne pa obrazca in obrazec je veljal naslednji dve leti. Nič hujšega, pač nisi dobil paketa. Ampak najbrž so centri za socialno delo (CSD) vsako leto dobili 20.000 klicev bodočih staršev in odgovarjali na isto nepotrebno vprašanje. Meni bi prekipelo, ampak najbrž je za obrazec pristojen nekdo na ministrstvu, ki s prakso nima stika. Sploh pa je obrazec tako nejasen, da bi jih bodoči starši najbrž morali poklicati v vsakem primeru. Ampak obrazci se bodo kmalu spremenili. Druga stvar, ki me je begala: zakaj mora delodajalec dati potrdilo o zadnjih 12 plačah, če Durs o vseh vse ve in pošilja informativne izračune, ne da bi jim jaz kaj pošiljal? Odgovor: osnova za izračun porodniške ni enaka davčni osnovi. Ja, super. Ampak tudi to so zdaj poenotili oziroma se bodo z Dursom dogovorili, da bo CSD-jem sporočil tudi osnovo, ki jo potrebujejo za izračun porodniške.

Napredek

Kaj naj rečem, stvari gredo (počasi) na bolje. Z novim sistemom se je zgodila prva informacijska revolucija, druga prihaja z informativnimi izračuni, ko se bodo dolgotrajne pravice izračunale vsako leto, ne da bi človek moral oddati vlogo, jo nekdo na CSD vnesti v sistem, izpisati in odposlati. Končno! Nismo pa pozabili, da je prva revolucija zahtevala ogromno žrtev, saj se je računalniški sistem kar naprej sesuval, ljudje pa so čakali in čakali ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.