Slovenija
151 ogledov

Veleposlanica v Parizu Veronika Stabej zlorabila službene kartice in oškodovala proračun

Veronika Stabej mediaspeed
Veleposlanica v Parizu Veronika Stabej kar na svoj račun nakazala pet tisoč evrov odškodnine, ki bi jo moralo dobiti veleposlaništvo, s službeno kartico pa plačevala potovanja hčerke, a ne bo ostala brez službe. Le mandat bo morala prekiniti 11 mesecev pred iztekom.

Nadzorniki so delo veleposlanice  pod drobnogled vzeli novembra lani, med nepravilnostmi pa izstopajo predvsem zlorabe in goljufije, povezane s čezmerno ali neupravičeno uporabo javnih sredstev. 

Ostaja v službi in to kljub poneverbam

Ministrstvo za zunanje zadeve za nepravilnosti ve že sedem mesecev, a je Stabejeva še vedno veleposlanica. Odnesla jo je le z opozorilom pred odpovedjo, ki bi jo doletela, če bi kršitev ponovila. Druga kazen pa je za slabo leto skrajšan mandat. Kot je pojasnil generalni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) Stanislav Vidovič, bi se ji mandat iztekel 31. julija prihodnje leto, zdaj pa bo morala iz Pariza priti že letos konec avgusta. Vidovič je še zagotovil, da je del denarja že vrnila. 

Kaj bi za MZZ bila huda kršitev, zaradi katere bi človeka vrgli iz službe, če to ni poneverba, nismo mogli izvedeti, saj Vidovič ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja. 

V izjavi je povedal še, da MZZ zadeve ni prijavilo policiji, ker je bila že pred tem podana anonimna prijava, so pa policiji predalo vso dokumentacijo, predkazenski postopek pa še poteka. 

Uporaba službene kartice in sredstev za reprezentanco  

Stabejeva je službeno kartico uporabljala za potovanja in nastanitev hčerke, v zasebni namen naj bi porabljala tudi sredstva za reprezentanco, je poročal MMC. 

Od septembra do decembra 2011 so bila sredstva za reprezentanco močno presežena. 

"Veleposlanica je v tem času priredila iz sredstev reprezentance otroški bazar, lutkovno predstavo, Miklavževanje in otroško delavnico, torej dogodke, ki niso služili promociji Slovenije, ampak večinoma sodijo bolj v privatno dejavnost veleposlanice in njene hčerke," je v poročilu zapisal glavni diplomatski nadzornik Miha Vrhunec, piše MMC. 

Ček za odškodnino veleposlaništvu izplačala na svoj račun

Osrednji očitek nadzora naj bi bilo nakazilo pet tisoč evrov odškodnine, ki jih je veleposlaništvo prejelo kot odškodnino zgornjih sosedov zaradi obnovitvenih del in posledičnega izliva vode v rezidenco. Po pogodbi, ki jo je podpisala veleposlanica, je prejela ček kot odškodnino, vendar je nato članom nadzora, ki so ugotovili, da odškodnina ni navedena med prihodki veleposlaništva, zatrjevala, da "se ne spomni nikakršne odškodnine". 

A nadzorniki so ugotovili, daj je veleposlanica sama dopisala svoje ime na ček, saj je nadzor pridobil kopijo čeka, iz katerega je razvidno, da je pod vrstico "AMB REPUBLIQUE SLOVENIE" dopisano "Mma. Veronika Stabej".  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Kranjica 10:03 29.julij 2015.

    Upam, da bo zoper Erjavca vložena interpelacija in da jo bo večina v parlamentu podprla.To, kar se dogaja v povezavi z MZZ, je sramota za Slovenijo.

  • mib 08:13 28.julij 2015.

    Najbolj žalostno se mi zdi, da medtem, ko se mi po raznih forumih prepiramo, kdo je bolj levi od desnega in obratno, levi in desni posvečenci brezsramno kradejo, seveda brez posledic. Slovenci smo res bolj raztegljiv narod od kakršnekoli elastike.

  • markus 21:44 27.julij 2015.

    Kaj??? Vsak običajni delavec, ki bi si nakazoval denar od firme, bi šel direktno v zapor brez možnosti zagovora, ta pa samo skrajšan mandat??? Pa kje mi to živimo? In to počne vsak, ki je pri koritu. Vsak. Potem pa ...prikaži več se čudimo, zakaj ni denarja za pokojnine, za višje plače, zakaj ni socialne blaginje? Tu imate primer tatinske odvratnice.