Slovenija
247 ogledov

Veleposlanik Miran Čupkovič Skender mora vrniti 38 tisoč evrov

Miran Čupkovič Skender mediaspeed
Nekdanji veleposlanik na Japonskem Miran Čupkovič Skender mora zunanjemu ministrstvu zaradi nepravilnosti pri finančnem poslovanju veleposlaništva vrniti 30.000 evrov, plačati mora tudi stroške dveh letalskih kart za svojo ženo (2748 evrov) ter dobrih 5000 evrov stroškov pravdanja.

Na nepravilnosti pri poslovanju z denarjem so na zunanjem ministrstvu posumili ob koncu mandata Mirana Čupkoviča Skenderja. Veleposlanik na Japonskem je bil od oktobra 2006 do oktobra 2010. Notranji nadzor pa je nepravilnosti in kršitve potrdil. Državno pravobranilstvo je v imenu MZZ proti zakoncema Čupkovič Skender vložilo odškodninski zahtevek v višini 68.640 evrov, uspelo pa je z dobro polovico.

Višje delovno sodišče konec lanskega leta potrdilo prvostopenjsko sodbo in sodbo na podlagi pripoznave, po kateri mora Čupkovič Skender plačati 30.294 evrov, njegova žena, ki je bila v pravdi pa vrednost treh letalskih vozovnic v višini 3789 evrov, poroča Delo.

Veleposlanikova žena Mojca Skender do letalskih vozovnic namreč ni bila upravičena, ker ni bivala na Japonskem, temveč v Sloveniji, zato se njeni odhodi na Japonsko in s tem povezani potni stroški štejejo za zasebne obiske.

Snahi plačal z gotovino iz blagajne veleposlaništva

Čupkovič Skender mora plačati za uporabnino garaže, kar se je zasebno dogovoril s svojo snaho in ji plačal z gotovino iz blagajne veleposlaništva. Plačati mora tudi znesek postrežnine, ki je sicer namenjen za reprezentančne namene in ne za zasebne sprejeme.

Državnemu pravobranilstvu je na višjem delovnem sodišču uspelo s pritožbo glede povračila stroškov dveh letalskih vozovnic za veleposlanikovo ženo. Država je vračilo denarja za slednje terjala od Mojce Skender, a je prvostopenjsko sodišče zahtevek v tem delu zavrnilo, ker je tožena uspešno uveljavila ugovor zastaranja, v ponovljenem sojenju pa je v skladu z navodili višjega sodišča stroške dveh letalskih kart v skupni višini 2748 evrov z obrestmi naložilo njenemu možu. Prav tako mu je naložilo plačilo stroškov postopka države v višini 5558 evrov.

Tudi v kazenskem postopku

Nekdanji veleposlanik se je zaradi očitanih nepravilnosti znašel tudi v kazenskem postopku na ljubljanskem okrožnem sodišču, saj mu tožilstvo očita iste nepravilnosti, kot mu jih je državno pravobranilstvo na delovnem in socialnem sodišču. Obtožba ga tako bremeni sedmih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, s čimer da je državo oškodoval za 32.600 evrov. Na predobravnavnem naroku decembra lani mu je tožilstvo v primeru priznanja krivde predlagalo pogojno kazen dveh mesecev zapora s triletno preizkusno dobo, a Čupkovič Skender krivde ne priznava, zato bodo izpeljali redni postopek sojenja.

Preberite tudi:Policija ovadila nekdanjo veleposlanico Veroniko Stabej

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • valerijakregar 14:23 20.marec 2017.

    UBM, kje jih najdejo !!!!!!sama dika in ponos naših veleposlaništev, bi rekla.bolj je nesposoben , više pripleza.....................GAMAD POLITIČNA !!!!!!!!!!!!!

  • Božidar Dinič 12:05 20.marec 2017.

    dajte mu omanovo masko na gobec tako ste nam mislili sram vas bodi i feel slovenija

  • kapibara 11:50 20.marec 2017.

    Dokaz, da so komunjare že leta 45 "poturčevale" SLO :-(