Šport > Košarka
77 ogledov

Velik preobrat Slovenk za lepo zmago

Ženska košarkarska reprezentanca
1/4
KZS/Aljaž Močnik
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca po izjemnem preobratu kvalifikacije za EuroBasket, ki ga bo leta 2017 gostila Češka, začenja z zmago. V Kedainiaiu je Litvo ugnala s 73:64.

Slovenske košarkarice so srečanje proti Litvi, osmouvrščeni reprezentanci zadnjega evropskega prvenstva, ki je za las zgrešila polfinale, začele precej zadržano. Kljub temu so večino prvega polčasa držale pobudo. Nekoliko so začele popuščati tik pred polčasom, kar so košarkarice z Baltika izkoristile in po šestih zaporednih točkah na odmor odšle s prednostjo 32:27.

Domačinke so zadržane Slovenke kaznovale tudi na začetku drugih 20 minut. Na začetku 24. minute je Kamile Nacickaite s trojko prednost svoje izbrane vrste povišala že na 15 točk (42:27). Visok zaostanek je dokončno prebudil izbranke selektorja Damirja Grgiča, ki so nato prikazale popolnoma drugačen obraz. Z agresivno obrambo in hitrejšim napadom je Slovenija na krilih tria Maja Erkić, Nika Barič in Teja Oblak rezultat v naslednjih petih minutah izenačila na 42:42, izenačeno pa je bilo tudi pred zadnjo četrtino (46:46).

Slovenke so v zadnjem delu znova prevzele pobudo, odločilen pa je bil pobeg v 37. in 38. minuti, ko je slovenski voz znova povlekla kapetanka Erkićeva. Nekaj manj kot tri minute pred koncem je Eva Lisec po skoku v napadu zadela za 64:57, v nadaljevanju pa so s soigralkami srečanje rutinirano pripeljale h koncu. V slovenski vrsti je bila z 19 točkami najboljša Erkićeva, 16 jih je dodala Oblakova, 12 pa Liščeva. Za Litvo je Egle Šulčiute dosegla 16 točk.

Kvalifikacije se bodo za Slovenke nadaljevale prihodnje leto. Najprej bodo v soboto, 20. februarja, v Celju gostile Latvijke, novembra pa sledita še obe povratni tekmi z reprezentancama z Baltika.

Izjave po tekmi:

Damir Grgič, selektor ženske članske reprezentance:
"Čestitke igralkam, štabu in strokovnemu vodstvu reprezentance. Z glavo smo bili pri stvari. V prvem polčasu smo se nekoliko mučili, imel sem občutek, da igralke ne verjamejo v zmago proti takšni reprezentanci kot je Litva. V drugem polčasu smo po razgovoru v slačilnici in na terenu začeli igrati agresivno, kar je edini pravi način. Imeli smo težave pri skoku, a v napadu igrali pametno in v obrambi ne dovoljevali odprtih metov. Litovke se niso znašle, mi pa smo zasluženo zmagali. Pred nadaljevanjem kvalifikacij ne bom dovolil nobene evforije. Na Latvijo se moramo pripraviti čistih glav."

Maja Erkić, kapetanka Slovenije:
"Čestitke štabu in puncam, držale smo se navodil. Vmes se je videl padec v naši igri, a dokaj hitro smo se vrnile na prava pota. Zavedale smo se, da vse izhaja iz obrambe, nato je stekel še met. Super začetek kvalifikacij, zmaga potuje z nami v Slovenijo!"

Nika Barič, reprezentantka Slovenije:
"Soigralkam lahko le čestitam. V drugem polčasu, ko je bilo to najbolj pomembno, smo se zbrale in odigrale tako, kot je bilo potrebno. Prva polovica tekme je bila z naše strani precej slaba tako v napadu, kot tudi v obrambi. Nismo bile dovolj agresivne. Zavedale smo se, da lahko nasprotnicam pariramo le z dobro igro v obrambi. Na tekmi smo zgrešile veliko odprtih metov, v igro pa smo se vrnile zgolj in le po zaslugi dobre igre v obrambi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.