Svet
40 ogledov

"Velika bitka za osvoboditev Rake se je začela"

Palmira EPA
Kurdske in arabske sile, ki jih podpirajo ZDA, so v nedeljo sprožile dolgo pričakovano operacijo za osvobodite sirskega mesta Raka iz rok skrajne skupine Islamska država (IS). Operacija, v kateri sodeluje okoli 30.000 borcev, bo potekala v dveh fazah, uporniške sile pa so dosegle dogovor, da se Turčija vanjo ne bo vmešavala.

"Velika bitka za osvoboditev Rake in njene okolice se je začela," je sporočila tiskovna predstavnica Sirskih demokratičnih sil Džihan Šejk Ahmed na novinarski konferenci v kraju Ain Isa, kakih 50 kilometrov severno od de facto prestolnice Islamske države v Siriji.

Tiskovna predstavnica je pojasnila, da je v operacijo vključenih okoli 30.000 borcev. "Rako bodo osvobodili njeni sinovi ter arabske, kurdske in turkmenske skupine, junaki pod zastavo Sirskih demokratičnih sil. Dejavno bodo sodelovale tudi Ljudske zaščitne enote (...) v koordinaciji z mednarodno koalicijo pod vodstvom Washingtona," je Ahmedova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedla v izjavi.

Kot je pojasnila, je načrt operacije osvoboditi Rako izpod "mračnjaškega terorizma, ki ga predstavlja Islamska država, ki je mesto vzela za svojo prestolnico".

V dveh fazah

Tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil Talal Selo pa je pojasnil, da bo operacija potekala v dveh fazah. Najprej nameravajo osvoboditi podeželje okoli Rake in mesto osamiti, nato pa prevzeti nadzor nad njim. Po njegovih besedah so njihove sile za operacijo od koalicije pod vodstvom ZDA prejele novo orožje, med drugim protitankovske rakete. Selo je poudaril, da boj ne bo lahek, saj bo IS svojo trdnjavo branila v zavedanju, da izguba Rake pomeni njen konec v Siriji.

Selo je sporočil tudi, da so z Washingtonom, ki vodi koalicijo, dosegli dogovor, da v ofenzivo ne bo vključena Turčija ali njene zavezniške oborožene skupine. Bo pa v operaciji sodelovalo 50 ameriških vojaških svetovalcev, ki bodo predvsem usmerjali koalicijske zračne napade.

Ameriška vojska je medtem sporočila, da je na nenapovedani obisk v Turčijo danes prispel načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Joseph Dunford. Srečal se je s turškim kolegom Hulusijem Akarjem, druge podrobnosti obiska pa niso znane.

V sosednjem Iraku tamkajšnja vojska ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA izvaja operacijo za osvoboditev drugega največjega mesta Mosul iz rok džihadistov.

Komentarjev 1
  • LukaMB 21:01 06.november 2016.

    Ne bodo američani pobrali slave in zaslug, Rusi so v manjšem času naredili več kot američani v 3h letih! Ve se kdo koga podpira, trenutno je USA na strani kurdov, ki bodo eventualno tudi hoteli del teritorija Sirije in bodo proti Asadu.