Slovenija
151 ogledov

Velika investicija Yaskawe za Slovenijo!

Robot Volkswagen
Velika investicija za Slovenijo, ki bo dobila novo tovarno industrijskih robotov.

Po več mesečnem potegovanju za pomembno investicijo težko okoli 25 milijonov evrov, se je japonsko podjetje Yaskawa Electric Corporation odločilo, da bo novo evropsko tovarno robotov zgradilo prav v Sloveniji.

Hubert Kosler  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Veselo novico je kar preko Facebooka iz Bruslja sporočil predsednik vlade Miro Cerar, ki je poudaril, da je to dokaz, da tudi Slovenci kljub hudi konkurenci znamo in zmoremo: "Ravnokar so me poklicali z Japonske in sporočili, da bo priznano podjetje Yaskawa nadalje investiralo v Sloveniji."

O tej pomembni investiciji smo se v marcu pogovarjali z direktorjem družbe Yaskawa Slovenija Hubertom Koslerjem, ki je povedal, da gre za zelo pomemben projekt, saj bo imel veliko multiplikativnih učinkov na univerze, inštitute, tudi gospodarstvo. "Država, ki bi postala proizvajalec robotov, pa bi navsezadnje padla v zgodbo z glavnimi akterji v robotiki v Evropi," je še poudaril Kosler in navedel, da takšna investicija pomeni tudi prenos tehnologij in povezovanje lokalnih razvojnih potencialov za nove generacije.

Naložba je težka okoli 25 milijonov evrov, najverjetneje bo potekala v več korakih, predvideva 100 do 150 novih delovnih mest v različnih korakih. Kje bo stala tovarna zaenkrat še ni znano.

"Slovenija z Yaskawo sodeluje že zelo dolgo. Mi smo tukaj že 25 let, poznajo nas dobro, vedo, da imamo kvaliteten kader, pa tudi poslujemo zelo dobro in imamo zelo dober ugled v skupini," je v pogovoru navedel še Kosler in nadaljeval, da sta pomembna kamenčka v mozaiku za pridobitev posla tudi podpora vlade in lokalne skupnosti. 

Komentarjev 12
  • Plavi-mil 13:15 21.oktober 2016.

    Pa ta C(m)ero je hujši, kot drugorazredni, on si pripisuje zasluge za vse, samo, da se slini. V Ribnici imajo Japonci že kar nekaj let tovarno robotov, ne po zaslugi levosučnih vlad, pa so vsi občani več ali manj desni, ...prikaži več ampak delovni in domoljubni, če bi bilo po C(m)erarjevo v Ribnici ne bi bilo te tovarne, ampak v rdečem Velenju.

  • Janez_53 10:11 21.oktober 2016.

    Se popolnoma strinjam s tabo!

  • rogixl 08:38 21.oktober 2016.

    Ko bereš tele komentarje, vidiš kakšen negativizem je prisoten pri nas. Ni čudno da nikamor ne pridemo.