• Sob 20 do 29 °C
  • Ned 17 do 21 °C
več na vreme.net

Zasebnost

5 komentarjev

Veliki Google vas gleda

Google in zasebnost. Marca nova politika zasebnosti. Google bo spremljal vaše aktivnosti na Gmailu, YouTubu in v iskalniku Google.

Izak Košir / Ljubljana

 

Google bo od 1. marca zbiral podatke o svojih uporabnikih prek Gmaila, YouTuba in svojega iskalnika. (Foto: EPA)

Če uporabljate iskalnik Google, YouTube in Gmail, od 1. marca raje dobro premislite, kaj iščete, pišete in gledate, saj bo Google, ki nadzira vsa ta priljubljena spletna mesta, spremenil politiko zasebnosti in odkrito sledil vašim dejavnostim, jih pridno beležil in tako o vas zbiral podatke. Temu pa se ne morete izogniti drugače, kot da njihove spletne izdelke nehate uporabljati.

Ponujali nam bodo iskano

In kaj želijo s tem pravzaprav doseči? Uradno to, da bodo lahko Googlovim uporabnikom ponujali tisto, kar jih zanima. Torej vam bodo servirali tisto, kar vas zanima – kar največkrat iščete, si ogledujete na YouTubu oziroma o čemer pišete v e-sporočilih.

Nekaj, kar je denimo pogosta tema med vami in vašim najboljšim prijateljem na Gmailu, se vam bo torej začelo ponujati tudi na portalu YouTube in podobno.

Gre za nekaj, na kar seveda, ko ste si odprli račun Gmail, niste bili opozorjeni. In ne pozabite, da tudi operacijski sistem Android na pametnih telefonih poganja prav Google.

Zaradi Facebooka in Appla?

Nekateri spletni strokovnjaki menijo, da je Googlova poteza le odgovor na način zbiranja podatkov, ki ga že več let uspešno uporabljata Apple in Facebook. Google sicer obljublja, da bo vse svoje uporabnike o spremembah korektno obvestil, a se je nanj vsula tarča kritik. Meje zasebnosti na spletu se brišejo, a dokler bomo uporabniki to tolerirali, se ne bo spremenilo nič.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (5)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima