Slovenija
18 ogledov

Veliki Pahorjev projekt mrtev

Borut Pahor štab Saša Despot
Veliki Pahorjev projekt, AUKN, od danes ne obstaja več, saj je začel veljati zakon o državnem holdingu.

Od danes Agencija za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije (AUKN) ne obstaja več, vse njene dolžnosti in zaposlene pa začasno prevzema Slovenska odškodninska družba (Sod). Začel je namreč veljati zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki ga je parlament sprejel že 23. oktobra.

Najprej nadzorniki

V roku enega meseca bomo dobili predlog za devet nadzornikov SDH. Štiri predlaga vlada, enega izmed njih ekonomsko-socialni svet. Štiri bodo predlagale poslanske skupine, enega pa komisija za nadzor javnih financ. Ta bo tudi edini zanesljivo iz opozicije, saj ima v tej komisiji opozicija večino. Za izvolitev nadzornika je dovolj 46 poslanskih glasov, ki jih koalicija ima brez sodelovanja opozicije.

Janša ne bi smel biti nadzornik

Nadzorniki SDH morajo imeti deset let ustreznih delovnih izkušenj, ne smejo biti funkcionarji v organih političnih strank, poleg tega pa proti njim ne sme biti vložena pravnomočna obtožnica za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, kar pomeni, da predsednik vlade Janez Janša ne bi mogel biti nadzornik SDH. Enak pogoj velja tudi za upravo, ki bo tričlanska, njeni člani pa bodo morali znati angleško, izbrali jih bodo na mednarodnem javnem razpisu, ki ga mora nadzorni svet objaviti v enem mesecu po imenovanju. Uprava bo morala v šestih mesecih po imenovanju pripraviti prvi predlog strategije.

Kaj je strateško do konca januarja

Prav tako v enem mesecu bo vlada morala pripraviti smernice, ki bodo osnova za strategijo in jih bo sprejel državni zbor. V teh smernicah bodo na strateška in portfeljska razvrstili vsa podjetja, ki so v državni lasti in ki jih bodo prenesli na SDH. V strategiji, ki jo bo sprejela vlada, državni zbor pa bo moral dati soglasje, bo določeno še, kolikšne deleže naj država obdrži v posameznih podjetjih.

(Raz)prodaja

SDH bo lahko več kot pet milijonov evrov vredne naložbe in več kot 25-odstotne deleže v podjetjih prodajal le s soglasjem vlade, zato so se ob sprejemu zakona pojavili očitki, da gre za priprave na prodajo državnega premoženja. Ciljni delež, ki bo določen v strategiji, pa bo lahko SDH prodal le s soglasjem državnega zbora.

Pojedel bo tudi sklad za razgradnjo

V treh mesecih od sprejema smernic se bo k SDH pripojil tudi DSU, SDH pa bo v upravljanje prevzel tudi premoženje sklada za financiranje razgradnje Jedrske elektrarne Krško.

Komentarjev 9
  • Bozan Zabjek 13:39 01.januar 2013.

    Projekt Pahor je mrtev - zdaj na vseh nivojih deluje zgolj še projekt Janša!

  • ennanova 14:32 29.december 2012.

    Alternative so!http://za-misli.si/video-svet/predavanja/703-alternative-so

  • Senior 19:51 28.december 2012.

    Pahor ima svoje mnenje samo na terenu; v štali, pri asfaltiranju ceste, pri prodaji mesa v mesnici, kot kelner v Domu upokojencev itd. Kot državnik pa govori tisto, kar mu naroči njegov prijatelj - stric (kolega) iz ospredja, sam pa ...prikaži več ne zna povedati nič!