Slovenija
15449 ogledov

Veliki petek: strogi post, le enkrat se lahko do sitega najeste

Planica 2017 Saša Despot
Danes je veliki petek, ko se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu.

Danes je edini dan v letu, ko v katoliški cerkvi ni maše, ampak so zvečer le obredi velikega petka. Ti vključujejo branje poročila o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija, čaščenje križa in obhajilo. Med obredi in sicer se ne uporabljajo zvonci in zvonovi, včasih so rekli, da gredo zvonovi v Rim. Zadnjič pozvonijo med slavo na veliki četrtek in potem ne vse do slave pri velikonočni vigiliji na veliko soboto zvečer. V obredu jih nadomeščajo raglje. 

Danes se lahko le enkrat do sitega najeste

Danes za vse vernike velja strogi post, ki je poleg današnjega dne le še na pepelnico, to je v sredo po pustnem torku, ko se začne 40-dnevni post. Na ta dva dneva se lahko verniki le enkrat do sitega najedo, prepovedano je uživanje mesa. Strogi post je predpisan za vse med 18. in 60. letom, odpoved mesu pa vse, starejše od 14. leta. Izjema so bolniki in nosečnice. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 62
  • letalec 10:26 31.marec 2018.

    A to velja tudi za ateiste ali samo za verne duše?

  • letalec 10:24 31.marec 2018.

    A to velja tudi za ateiste, ali samo za vernike?

  • bojovi 22:10 30.marec 2018.

    Jaz ne postim ker se mi zdi brezveze, ampak, če pa kdo hoče postiti, pa naj. Jaz nobenemu ne bom govoril kaj naj dela, tako, da tudi meni drugi naj ne komandirajo kaj naj delam, kaj naj jem. Pa bo mir v "bajti".