Avto
42 ogledov

Avtomobili se večajo hitreje kot ljudje

Mini cooper MINI
Volkswagen golf sedme generacije je za pol metra daljši od pionirskega golfa, petvratni mini cooper danes meri preko štirih metrov, renault clio prve generacije je v dolžino meril 3,71 metra, danes, v četrti generaciji, v dolžino meri 4,06 metra.

Zahvaljujoč standardu v Evropi in svetu so se v avtomobilskem svetu v vsega nekaj desetletjih zgodile ogromne spremembe. Današnji povprečni "delavski" avto meri štiri metre, včasih so se v tako velikih avtomobilih vozili "gospodje".

Pred štiridesetimi leti so bili avtomobili v povprečju pol metra krajši, kot so danes, okoli pol tone lažji. Miniji so imeli, verjeli ali ne, kolesa z 10-palčnimi platišči, kot otroška kolesa. Isti mini cooper s petimi vrati danes meri preko štiri metrov, na njem pa so 17-palčna platišča, opcijsko celo 19-palčna.

Golf zrastel za pol metra

Ko je leta 1975 na ceste prvič zapeljal volkswagen golf je v dolžino meril le 3,75 metra. To je bil tipičen avtomobil za srednji delavski razred. Danes so skoraj identično veliki avtomobili najmanjšega avtomobilskega razreda, kot so toyota aygo, citroën C1, suzuki celerio ...

Današnji golf sedme generaciji v dolžino meri 425,5 centimetrov. Pol metra več kot golf iz sedemdesetih let! Ljudje po uradnih podatkih niso tako hitro zrasli, saj povprečni Evropejec v višino meri 175 centimetrov, so pa večje njihove potrebe in tehnološki napredek.

Avtomobili so večji, širši, prostornejši in varnejši. Rast avtomobilov je za seboj potegnila rast garaž, parkirnih mest, cest. Tako je bilo v Evropi in na Japonskem, drugače pa je bilo v ZDA. Na drugi strani Atlantika so bili že v tridesetih letih prejšnjega stoletja avtomobili velikani v primerjavi z evropskimi. Če v dolžino avtomobil ni meril pet metrov, ni bil pravi avtomobil. Tudi danes so v Evropi le redki avtomobili, ki bi z dolžino odgovarjali takratnim ameriškim standarom.

Komentarjev 2
  • Miha Nemec 03:55 11.april 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=I_xUmhLSLhMhttps://www.youtube.com/watch?v=4W-Tk43F3TU

  • McClain 21:40 10.april 2016.

    in temu primerno se ponasamo s stevil0m parkirnih mest,ki so velikost, dolocene v arhitekturnih predpisih iz Juge,leta cca 1974. Tolk da veste zakaj se ne da več na parkiriscih odpirat vrat. Izvajalcem gre za stevilo prostorov, da kot taki niso ...prikaži več uporabni pa je že naš problem. Butlni prve vrste. No, ne velja za nekaj malo bolj pametnih, tipa Lidl, Hofer, Ikea, ki so z malo bolj premišljenim prostopom že potopili naše trgovce, recimo. Vse šteje, tudi parkirna mesta.