Avto
33 ogledov

Venom GT spyder je drvel hitreje kot veyron

Venom GT sypder Hennessey
Bugatti je (spet) izgubil enega od hitrostnih rekordov. Hennessey venom GT spyder je najhitrejši kabriolet na svetu.

Maloserijski venom GT spyder je po pisti z odprto streho drvel s hitrostjo kar 427,44 km/h, kar je hitreje, kot je doslej uspelo kateremukoli serijskemu avtomobilu. 

Doslej je za najhitrejši piš vetra poskrbel bugatti veyron grand sport vitesse, ki pa je imel rekord "le" 408,84 km/h. 

Pri Hennesseyju so rekord napadli z vsemi silami, saj so pod pokrov močno predelanega lotus exigea vgradili 7,0-litrski V8 motor s kar 1.082 kW moči (1.471 KM). Precej težji veyron jih ima 882 kW (1.183 KM). Poleg tega ima venom pogon le na zadnji premi in šeststopenjski ročni menjalnik v primerjavi z bugattijevim 4x4 in sedemstopenjskim DSG.

Znamka je z rekordom na najboljši mogoč način proslavila svojo 25. letnico obstoja. Navkljub dosežku pa bodo zlobni jeziki verjetno spet navrgli Hennessyju, da njegovi dosežki nimajo prave vrednosti, saj mu očitajo, da je zgolj predelovalec, ne izdelovalec vozil. Na ta način so tudi izgubili titulo Guinnessovega rekorda najhitrejši avto sploh, saj so hitrostni rekord kasneje sodniki vrnili veyronu. Čeprav je venom leta 2014 dosegel 435,31 km/h, še danes velja, da je 434,30 km/h največ, kar je zmogel serijski avto, v tem primeru bugatti veyron super sport. 

Pri Bugattiju se verjetno kaj prida ne bodo vznemirjali nad dosežkom Američanov, saj gotovo že pripravljajo tudi kabriolet različico svojega novega chirona. Slednjega morajo sicer uradno še pognati po pisti, prepričani pa so, da imajo nov najhitrejši avto na svetu. Zanimivo bo videti tudi, kaj bodo na vse to porekli pri Koenigseggu z njihovo novo regero in bodočimi različicami.

Venoma spyderja v Evropi ne boste videli, saj ni homologiran za tukajšni trg, prav tako jih bodo izdelali le tri - vsak bo stal prek milijona evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.