Slovenija
25 ogledov

Veroniko Stabej policija še preiskuje

Veronika Stabej mediaspeed
Ali so nepravilnosti na pariškem veleposlaništvu kazniva dejanja, policija še preiskuje.

Policija še ni zaključila preiskave domnevnih zlorab na veleposlaništvu v Parizu. 

"Lahko zgolj potrdimo, da predkazenski postopek še vedno poteka, v njem se preiskuje sume uradno pregonljivih kaznivih dejanj. O podrobnostih preiskave vam zaradi tajnosti predkazenskega postopka konkretnejših informacij ne moremo posredovati," so pojasnili na policiji. 

Preiskava traja že več kot pol leta

Preiskava tako poteka že več kot pol leta. Prvič je policija ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) za podatke zaprosila 17. marca, nato pa še 17. aprila, na dokumente pa so čakali do 25. maja. 

Spomnimo, interni nadzor MZZ je pokazal, da bilo na veleposlaništvi v Parizu precej nepravilnosti, med drugim je veleposlanica Veronika Stabej na ček za pet tisoč evrov, ki je bil namenjen veleposlaništvu, dopisala svoje ime in ga vnovčila na svoj osebni transakcijski račun. 

Od pet tisoč evrov je morala vrniti 618 evrov

Kljub domnevni poneverbi pet tisoč evrov je MZZ zahtevalo, da vrne le 618 evrov. 
Stabejevi so le skrajšali mandat in ji izrekli opozorilo z grožnjo odpovedi, če bi kršitve ponovila v enem letu. MZZ je ni ovadilo, zunanji minister Karl Erjavec je trdil, da že ovadene ni mogel ovaditi. Policija je namreč prejela anonimno ovadbo, a je Erjavec za to izvedel skoraj štiri mesece po tem, ko je bil nadzor opravljen in več kot mesec po tem, ko je podpisal končno poročilo internega nadzora, v katerem je izrecno napisano, da obstajajo razlogi za sum, da je šlo za kaznivo dejanje. Tudi opozorilo pred opovedjo so Stabejevi izrekli šele potem, ko jih je policija zaprosila za podatke in jih obvestila o anonimni prijavi. 

Na policiji pravijo, da bo o "vseh ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo, ki je edini organ, ki odloča o nadaljnjih postopkih in dokazih". Kdaj bo preiskava končana, pa niso želeli napovedovati. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • blueone 19:15 13.oktober 2015.

    samo, ker majo voluharji vsi prste v marmeladi, se zaščitijo med sabo

  • blueone 19:14 13.oktober 2015.

    haha ne niso kazniva dejanja...če vzameš DENAR, ki ni tvoj in nikomur ne poveš...to je zame KRAJA...

  • kapibara 17:34 13.oktober 2015.

    Sam poglej kakšen semering ima..