Svet
29 ogledov

Vesna Pusić: Morda nikoli ne bomo mogli potrditi avtentičnosti

Isis EPA
Hrvaške oblasti še vedno poudarjajo, da navedb skrajnežev Islamske države, ki trdijo, da so usmrtili hrvaškega talca, ni mogoče preveriti. Zunanja ministrica Vesna Pusić pa navaja, da jih morda tudi nikoli ne bo mogoče.

"Res je, še vedno ni uradno potrjeno, a je tudi možno, da avtentičnosti posnetkov nikoli ne bo mogoče potrditi," je na današnji tiskovni konferenci izpostavila zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je pred dnevi odpotovala v Egipt v prizadevanju za izpustitev hrvaškega talca Tomislava Salopeka.

Poleg fotografije trupla Salopeka, ki jo različni strokovnjaki s sodobno tehnologijo še vedno preverjajo, pa so skrajneži danes objavili še zvočni posnetek, na katerem so potrdili, da so umorili Salopeka.

Sodelovali naj bi dve različni skupini

Zunanja ministrica Pusićeva, ki je danes povedal še, da so bil pogajanja zahtevna, saj skrajneži niso nikoli natančno določili svojih zahtev. Salopeka so ugrabili 20. julija, osem dni kasneje so skrajneži zahtevali denar. V drugo, 8. avgusta, pa so navedli, da bi morali Egipčani iz zapora izpustiti muslimanske, a nikoli niso povedali, koliko in katere. "Zahteve niso bile jasne, skrajneži se niso niti javljali, ampak so svoje zahteve le sporočali le prek spletnih strani."

Iz tega bi lahko sklepali, da gre dve ločeni organizaciji. Ena, ki je Salopeka ugrabila in zahtevala denar, ter druga, ki se je potem predstavila kot sinajska veja Islamske države. Prvo skupino so verjetno sestavljali navadni razbojniki, je dejala Pusićeva, ki zahtevanega zneska prve skupine ni želela razkriti. 

Ob tem se je zunanja ministrica zahvalila za pomoč tudi Egipčanom in Francozom, ki so bili hrvaški vladi v pomoč. "Moram reči, da še posebej sočustvujem z družino, ki je v nepredstavljivo težkih razmerah pogumna in se bori na vsako priložnost, da bi našli in rešili Salopeka. Borijo se na licu mesta in pri tem nam morajo biti vzgled za vse nas," je še navedla Pusićeva.

Komentarjev 3
  • korli 21:59 13.avgust 2015.

    v pički materini

  • allstarr111 19:32 13.avgust 2015.

    Ma VESNA si se res pokazala kot okay, v rešebanju, kar ti dam VELIK PLUS, ampak s tole neumno IZJAVO (če je resnična) si pa ustrelila totalno MIMO.

  • patrijarh 19:08 13.avgust 2015.

    Pa kje ta Pujsa živi.