Slovenija
21 ogledov

Veter do 100km/h, temperature do 14 stopinj

Zimski veter
1/2
Reuters
Piha močan veter, ki lahko ponekod doseže tudi 70 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi 100 km/h. Povzročil je že kar nekaj škode.

Napovedi vremenoslovcev, ki so napovedali močan veter, predvsem na Štajerskem in v Prekmurju, se uresničujejo. Že ves dan močno piha, po napovedih vremenoslovcev sunki vetra presegajo 79 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi 100 km/h.

Veter že povzročil kar nekaj težav

V delu Slovenije, predvsem na Štajerskem, je močan veter že povzročil nekaj nevšečnosti. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je podrl nekaj električnih drogov in dreves. Gasilci pa so morali v vsaj dveh primerih priskočiti na pomoč tudi zaradi poškodovanih oz. razkritih streh.

Tako je v Svetem Juriju ob Ščavnici močan veter odkril del pločevinaste strehe stare občinske stavbe, na Grajskem trgu v Račah pa streho stanovanjskega objekta.

V naselju Jelce v občini Šentjur je močan veter porušil polovico hleva, ki je padel na bližnjo stanovanjsko hišo.

Gasilci iz Velenja so razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na Ljubljansko cesto v Velenju. Pol ure kasneje so morali na Ljubljansku cesti ponovno posredovati, saj je podrto drevo padlo na stanovanjsko hišo in poškodovalo ostrešje.

Ob 13.38 je odkrilo del panelnih plošč na osnovni šoli v Črenšovcih in streho v naselju Žižki. Posredovali so gasilci PGD Črenšovci in PGD Žižki in sanirali ostrešji.

Ostrešje objekta je veter odkril tudi v naselju Zavrh pri Galiciji v občini Žalec.

Okoli četrte ure popoldan je močan veter razkril streho zidanice na površini okoli 25 kvadratnih metrov. S pomočjo gasilcev so streho ponovno prekrili.

Tudi v občini Slovenske Konjice so gasilci pomagali v Draži vasi pri prekrivanju strehe, ki jo je ob 17.20 razkril močan veter .

Nekaj po tretji uri popoldan je na regionalno cesto Oplotnica-Slovenska Bistrica padlo večje drevo. Gasilci so ga razžagali in odstranili s ceste.

Veter podiral električne drogove

Na terenu so bili tudi delavci Elektra. Veter je namreč podrl več električnih drogov, zaradi česar je bila med drugim motena oskrba z električno energijo na območju Zreč, električni vodniki pa so ogrožali stanovanjsko hišo v Veliki Pirešici v občini Žalec.

Prav tako je viseči drog ogrožal tri stanovanjske hiše v Precetincih v občini Ljutomer, v Babincih in Cvenu v isti občni pa so zaradi okvare ostali brez električne energije. Nagnjen drog električne napeljave je ogrožal tudi stanovanjsko hišo v naselju Janežovci v občini Destrnik.

O podrtih drogovih električne napeljave poročajo tudi iz občin Šmarje pri Jelšah in Slovenske Konjice.

Močan veter je nekaj škode povzročil že v ponedeljek zvečer in ponoči. V Slovenskih Konjicah je podrl drevo na streho stanovanjskega objekta. Na Ptuju je razkrilo streho na gospodarskem poslopju, v občini Ljutomer pa se je drevo podrlo na cesto Branoslavci-Zgornji Kamenščak, so sporočili iz Centra za obveščanje RS.

Rahlo bo deževalo

Po napovedih Agencije RS za okolje naj bi okrepljeni jugozahodnik zvečer ponehal.

Jutri zjutraj se bo dež od zahoda okrepil in se čez dan razširil nad vso Slovenijo. Popoldne se bo meja sneženja postopno spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov. V noči na četrtek bodo padavine ponehale in do jutra se bo zjasnilo.

Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, najvišje dnevne od 2 do 8, v južni Sloveniji od 8 do 11 in ob morju 14 stopinj Celzija.

V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nekoliko hladneje bo. V noči na petek se bo oblačnost povečala, predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo prehodno rahlo deževalo. Zjutraj bo dež ponehal, čez dan se bo jasnilo, še piše na spletni strani Arso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.