Slovenija
26 ogledov

Še vedno nevarnost sunkov vetra

poplave, sanacija Slovenska vojska
Največ težav je veter ponoči povzročil na Gorenjskem, predvsem na območju Tržiča in Kranja. Sunki vetra še vedno lahko presežejo hitrost 70 kilometrov na uro

Močan veter je ponoči povzročil največ težav na Gorenjskem. Veter je poškodoval več streh in podrl nekaj dreves na območju Tržiča in Kranja. O vetrolomu poročaju tudi iz jesenic, kjer veter s stavbe odnaša aluminijaste plošče.

Sunki severnega vetra se tako še niso umirili in ponekod v severni in v severovzhodni Sloveniji še presežejo hitrost 70 kilometrov na uro.

Gasilci so posredovali na Blejski Dobravi, kjer je sunek vetra odpihnil strešno kupolo na proizvodni hali. Kupolo za odvod dima so postavili nazaj in jo z notranje strani pritrdili z zapiralnim mehanizmom. Na območju Kranja je veter medtem poškodoval dimnik stanovanjske hiše, na območju Tržiča pa ostrešji dveh objektov.

Veter je podrl tudi nekaj dreves. Pet dreves je padlo na cesto Letenice-Kamnjek, drevo je padlo tudi preko Kranjske ceste v Tržiču in za predorom v Podljubelju. Gasilci so vsa podrta drevesa že odstranili. Prav tako so odstranili nekaj reklamnih transparentov, ki so viseli na cesto.

Poplavljajo nekatere reke

Močan veter je povzročil nekaj preglavic tudi drugod po državi. Tako je odkril streho stanovanjske hiše v naselju Žahenberc v občini Rogatec. Na cesto Podvelka-Ribnica na Pohorju pa se je nagnilo drevo.

Reka Mestinjščica se je začela razlivati na izpostavljenih mestih ob strugi. V Pristavi pri Mestinju v občini Podčetrtek je tako Mestinjščica poplavila stanovanjsko hišo. Meteorna voda pa je zalila nekaj kleti drugod po državi.

Danes popoldne se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati.

Vojska odstranjuje posledice neurja

Na prizadetih območjih se nadaljuje odstranjevanje posledic neurja, ki je zlasti Tolminsko, Poljansko dolino in jugovzhodno Ljubljano prizadelo v noči na sredo. Okoli 130 vojakov pomaga pri odstranjevanju posledic na na območju Gornje vasi, Poljan, Škofje Loke, Ljubljane, Žirov in Dobrove-Polhovega Gradca.

Na Tolminskem imajo veliko dela na terenu predvsem cestni in komunalni delavci. Prevoznih, ne pa še očiščenih je glavnina občinskih cestnih povezav, še vedno pa je zaradi poškodovanega terena zaprta železniška proga Most na Soči-Podbrdo.

Potem ko so jo v sredo pregledali statiki, za danes na Slovenskih železnicah načrtujejo glavna dela in popravila proge. Čez dan naj bi predvidoma že vedeli, kdaj bo železniški promet na tem odseku lahko stekel.

Komentarjev 1
  • maresem 10:21 24.oktober 2014.

    Dajmo vojska... saj vam bodo kmalu spet znižali plače..... ta slovenska vladajoča golazen.