Vizita za živali > Novice
35 ogledov

"Veterina zavlačevala s podpisom"

Mucka, ODPMŽ Dare Čekeliš (ODPMŽ)
Med razlogi za odločbo inšpektorja tudi dejstvo, da Obalno zavetišče ni imelo veljavne pogodbe za izvajanje veterinarske oskrbe živali v zavetišču. V Društvu pojasnjujejo ozadje.

Uradni veterinar Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je pričel postopek že novembru 2014, ko je bil opravljen redni letni pregled Obalnega zavetišča, so nam pojasnili na UVHVVR. “Na osnovi pregleda je inšpektor izdal ureditveno odločbo in jo preko javnega naznanila vročil stranki,” pravijo.

Dodajajo, da so bili z odločbo odrejeni ukrepi v zvezi z ureditvijo prostora za veterinarske storitve, vodenjem evidenc zdravljenj živali, porabe predpisanih zdravil in evidenc, ki so predpisane v Pravilniku o pogojih za zavetišča za zapuščene živali. Poleg tega so bili odrejeni ukrepi v zvezi z ureditvijo podatkov glede dejanskega števila psov v zavetišču s številom psov, ki so pod Obalnim društvom proti mučenju živali (ODPMŽ) Koper vodeni v Centralnem registru psov, v zvezi z rednim cepljenjem psov proti steklini in vzdrževanjem čistoče na vseh površinah zavetišča.

“V kontrolnih pregledih izdane ureditvene odločbe v juniju 2015 je bilo ugotovljeno, da stranka ni izvršila vseh odrejenih ukrepov, hkrati pa nima veljavne pogodbe za izvajanje veterinarske oskrbe živali v zavetišču, kar je pogoj za obratovanje,” pravijo. Tako je bila v skladu z ugotovitvami zaradi neizpolnjevanja pogojev iz 2. točke 14. člena Pravilnika o zavetiščih, Obalnemu zavetišču za živali izdana odločba, s katero so ODPMŽ prepovedli sprejem novih živali in odredili oddajo vseh živali v zavetišču. 

Nadzor v zavetiščih vsaj enkrat na leto 

“Inšpektorji UVHVVR ukrepajo na podlagi ugotovljenih dejstev, veljavne zakonodaje in v okviru svojih pristojnosti,” pravijo na upravi. Ko ugotovljena dejstva predstavljajo kršitve zakonodaje iz njihovih pristojnosti, pa izrečejo predpisano sankcijo, izdajo ureditveno odločbo za odpravo nepravilnosti in kontrolirajo odpravo nepravilnosti do stanja skladnosti. Na Upravi dodajajo, da v primerih neupoštevanja odrejenih ukrepov ali zaradi neizpolnjevanja predpisanih pogojev lahko prepovejo opravljanje poslovne dejavnosti. Zoper vsak ukrep inšpektorja pa je možno uveljavljati pravna sredstva.

"Obalno zavetišče je iz vidika inšpekcijskega nadzora obravnavano enako kot vsa ostala zavetišča. Nadzor se izvrši vsaj enkrat letno. Vsekakor pa so bile zaradi ugotovljenih nepravilnosti tudi nekaterim drugim zavetiščem izdane odločbe, v katerih je bil postavljen rok za odpravo nepravilnosti,” pravijo. Pojasnjujejo, da inšpektorji primer zaključijo šele takrat, ko so odpravljene vse nepravilnosti ali pa stranka preneha z dejavnostjo. “Ker upravitelji obalnega zavetišča v dobrih sedmih mesecih niso izvršili odrejenih ukrepov in ker zavetišče nima izpolnjenega enega osnovnih pogojev za obratovanje, je inšpektor odredil znane ukrepe. Enako bi ravnali v primeru kateregakoli drugega zavetišča," dodajajo.  

Zavlačevali s podpisom aneksa

“S prvim junijem je pogodba z Veterinarsko ambulanto Koper potekla, pripravili smo aneks. Veterinarska ambulanta Koper nas je vse do dneva razdrtja pogodbe med občinami in ODPMŽ zavajala, da bodo aneks podpisali, kasneje so nam sicer povedali, da aneksa ne bodo podpisali, dokler ne bomo poravnali zapadlih odprtih postavk,” pojasnjuje predsednica ODPMŽ Andrea Bogataj Krivec. Te postavke so zato takoj poravnali, pogoji so torej bili izpolnjeni, aneksa pa jim še vedno niso podpisali. “V petek, ko so občinarji in predstavniki Komunale prikorakali v zavetišče, smo razumeli, zakaj so s podpisom aneksa zavlačevali,” pravi. Ob tem poudarja, da so v Veterinarski ambulanti Koper kljub temu ves čas normalno izvajali veterinarske storitve za potrebe zavetišča in to vse do dne, ko ko je veterinarska inšpekcija izdala odločbo, da se nudi le nujna veterinarska pomoč. “Sicer pa smo zelo hitro ugotovili ozadje in medtem že sklenili pogodbo za upravljanje veterinarskih storitev z drugo veterinarsko ambulanto,” dodaja.

Mucke, ODPMŽ | Avtor: Dare Čekeliš  (ODPMŽ) Dare Čekeliš (ODPMŽ)
“Ureditev prostora za veterinarske storitve je zadeva občin, kot lastnic zavetišča in ne nas, kot upravljavcev zavetišča,” pojasnjuje, zakaj pri kontrolnih inšpekcijskih pregledih niso bili izvršeni vsi odrejeni ukrepi. Glede vodenja evidenc in podatkov pravi, da ne morejo govoriti o tem, da nista bila ukrepa izpolnjena: “Seveda pa je gospa inšpektorica res našla nekaj manjkajočih podatkov in neusklajenosti med evidencami.” Dodaja, da so ves čas redno cepili pse proti steklini in vzdrževali čistočo: “Kljub temu, da Pravilnik ne predvideva obveznega cepljenja proti steklini za pse, ki bivajo v zavetišču, pač pa šele v trenutku, preden zapustijo zavetišče.”

Andrea Bogataj Krivec pravi, da je pooblaščena odvetnica v torek vložila ugovor na izdano odločbo. “Zagotovo pa je protizakonito navajati za razlog prekinitve pogodbe odločbo inšpekcije, ki še ni pravnomočna,” pojasnjuje. Dodaja, da je shod šele v začetni organizacijski fazi, točen datum bodo še sporočili.

V oskrbi večje število mladičev 

V Društvu so se sicer že odločili, da predloga Komunale Koper, ki jo vodi Gašper Gašper Mišič zanje ni sprejemljiv. Zato s Komunalo Koper ne bodo sodelovali. Kot smo pisali, poudarjajo, da je razdrtje pogodbe treh županov z ODPMŽ nezakonito, zato pričakujejo podaljšanje upravljalske pogodbe. 

"Ker smo z dnem prekinitve pogodbe med obalnimi občinami in društvom ostali popolnoma nefinancirani in ker imamo trenutno v oskrbi večje število mačjih mladičev, precej stroškov pa nam bodo povzročile tudi začasne namestitve, vljudno naprošamo za finančno pomoč," še pravijo. Pomaga se lahko na TR Obalnega društva: 30000-0004486674. Internetna nakazila: Sberbank d.d. Koper IBAN: SI56 3000 0000 4486 674 BIC Banke: SABRSI2X Koda namena: OTHR Referenca: SI 99

Preberite še:

O Obalnem zavetišču tudi Il Piccolo

Že utihnil pasji lajež

Podporniki živali preprečili prevzem zavetišča

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.