Slovenija
118 ogledov

Trikrat dražje od paragonskih blokov

račun zurnal24.si
Vezane knjige računov, ki bodo zamenjale paragonske bloke, bodo obvezne že v soboto, a jih še vedno ni v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.

V dveh prodajalnah, ki smo jih poklicali, so nam povedali, da bodo na voljo po 28., to je v sredo, čeprav naj bi po nekaterih informacijah deset tisoč vezanih knjig računov v prodajalne DZS odposlali že jutri. V službi za odnose z javnostmi Mladinske knjige so nam povedali, da bodo pri njih naprodaj šele v četrtrek. Za zamenjavo paragonskih blokov bodo imeli vsi, ki poslujejo z gotovino, tako le nekaj dni časa. 

Na sedežih finančnih uradov bodo zaradi tega v soboto dežurali od 8. do 13. ure, a pričakujejo, da bo ogromna večina uporabnikov knjigo računov potrdila pred eDavkov. Preden se sme vezana knjiga računov uporabljati, jo je namreč treba potrditi pri finančni upravi. 

Vezana knjiga računov bo trikrat dražja

Vezana knjiga računov bo tudi precej dražja. Paragonski bloki so stali okrog dva evra, vezana knjiga računov pa naj bi v prodajalnah DZS in Mladinske knjige stala slabih pet evrov in pol. 

Poleg DZS in Mladinske knjige imajo dovoljenje za izdajo vezane knjige računov še Pošta Slovenije, Aspekta, Ledmarketing, Luart, Multima, Papirnica Fotokopirnica Ravnjak, Tisk Žnidarič, Tiskarna aiP Praprotnik in Tiskarna GOLC.

V Slovenski Bistrici jih že prodajajo

V papirnici in fotokopirnici Ravnjak v Slovenski Bistrici, kjer vezane knjige računov že prodajajo, njihova cena je 5,90 evra. 

"Danes gneče še ni, ljudje še ne vedo, da so zunaj, glavnina še pride. Poleg tega so šele danes omogočili potrditev knjige računov," nam je povedala Irena Ravnjak. Pridobiti dovoljenje za izdajo po njenih besedah ni bilo zapleteno, je pa z izdelavo precej dela. "Vsako stran je treba oštevilčiti in če stroj preskoči, je cel blok zanič,“ je pojasnila. 

Celotno sporočilo za javnost finančne uprave najdete tukaj. 

Vprašanja in odgovori finančne uprave o vezanih knjigah računov.

Komentarjev 2