Avto
13 ogledov

Videli boste več policistov

Alkotest Nik Rovan Fotografija je simbolična.
Drugi del akcije 0,0 šofer. Na cestah bo več policistov, ki bodo preizkušali treznost voznikov. Kdo je potencialni pijani morilec na cesti? Čez vikend tudi Evropska noč brez nesreč, a Slovenija letos ne bo sodelovala v akciji.

Od danes do nedelje poteka drugi del akcije 0,0 šofer. V tem času bodo policisti še ostreje nadzirali psihofizično stanje voznikov – ugotavljali bodo, ali vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

Ugotavljali bodo, kje so ga pili

Kot napovedujejo na policiji, pa bodo policisti preverjali tudi, v katerem gostinskem lokalu so prekomerno opiti vozniki uživali alkoholne pijače.

"Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!" zato svetujejo gostincem in organizatorjem javnih prireditev.

V prometu je vse manj alkoholiziranih udeležencev, saj podatki policije kažejo, da se je od leta 2001 do 2013 ta odstotek zmanjšal z 20 odstotkov na manj kot štiri odstotke. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč na slovenskih cestah, ki je bil v zadnjih 13 letih najvišji leta 2008 (13-odstoten), pa se od leta 2009 dalje giblje okoli desetih odstotkov. Znižal se je tudi delež alkoholiziranih voznikov, ki so povzročili prometno nesrečo s smrtnim izidom.

Vse več ljudi se zaveda, da alkoholizirani udeleženci v prometu predstavljajo grožnjo varnosti, zato tudi podpirajo stroge ukrepe za povečanje varnosti. 

Noči brez brez nesreč v Sloveniji ne bo

Čez vikend bo sicer po Evropi potekala vseevropska akcija Noč brez nesreč, v katero je bilo lani vključenih vseh 28 članic. Bistvo te akcije, ki se je pričela leta 1995 v Belgiji, je predvsem izdatno angažiranje mladih, da bi svoje sovrstnike v lokalih in podobnih lokacijah, kjer se toči alkohol ali zabava v spremstvu drog, prepričali, naj se kot vozniki odpovedo opojnim substancam. Vozniki pred vstopom v lokal tako z alkotestom dokažejo, da so trezni, in če jim enak rezultat pokaže tudi ob odhodu, prejmejo simbolično nagrado, še pomembnejša pa je dokazana zavest o odgovornosti. Če na ponovnem testu alkoholiziranosti voznik pade, ga prostovoljci nagovarjajo, naj se domov odpelje z varnim prevozom in mu ga tudi pomagajo priskrbeti. Lani je tako po Evropi sodelovalo več kot 900 prostovoljcev.

Letos pa Slovenija v akciji ne bo sodelovala, kot so nam povedali pri nevladni organizaciji Zavod varna pot, bodo svoje aktivnosti prihranili le za konec meseca oktobra. Ali je to posledica vsesplošnega varčevanja države pri sredstvih za preventivne akcije za nevladne organizacije, nam ni uspelo izvedeti.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 13:37 17.oktober 2014.

    Že nabirajo za božičnico.

  • mucek4 08:21 17.oktober 2014.

    Citiram: Polovica udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let - torej starostni razpon 26 let. Torej ostala polovica je v starostni skupini od 45 do 70 let. Pa grem stavit, da je voznikov 18-44 ...prikaži več več kot 45-70, torej so starejši procentualno večji problem?