Strokovnjak za prehrano, profesor Zhou Weibiao z univerze v Singapurju, je vijolično barvo dobil iz črnega riža, ki vsebuje antokiáne, vodotopne pigmente rastlinskih celic, ki so lahko rdeče, vijolične ali modre barve. Omenjeni pigmenti naj bi bili močni antioksidanti, zato naj bi vijolični kruh zmanjšal verjetnost nastanka raka, srčnih in nevroloških bolezni.
Čeprav je kalorična vrednost vijoličnega kruha enaka kalorični vrednosti običajnega kruha, naj bi pomagal pri izgubi kilogramov. Bel kruh, ki ima visok glikemični indeks, ne vsebuje hranilnih snovi, telo ga hitro pokuri, zato smo po jedi hitro lačni. Vijolični kruh, ki ima enako strukturo kot navadni kruh, saj prav tako vsebuje škrob in pšenično moko, pa se prebavlja počasneje, zato smo dalj časa siti.
Kruha še ni v redni prodaji, so se pa profesorju že oglasili večji proizvajalci živil, ki bi njegovo superživilo radi čim prej spravili na prodajne police.
34
ogledov
Vijolični kruh – novo superživilo
Iz Singapurja prihaja nov kulinarični trend – vijolični kruh, ki naj bi bil mnogo bolj zdrav od običajnega.