Ambient
401 ogledov

Vikend projekt: DIY pralni prašek

perilo Žurnal24 main
Ste vedeli, da za uspešno pranje oblačil v vašem pralnem stroju zadostujeta zgolj dve sestavini?

Kupljeni detergenti za perilo imajo veliko negativnih lastnosti: so sintetični, vsebujejo nevarne kemikalije, dražijo kožo in oči, onesnažujejo vodo, so strupeni in velikokrat premočnega vonja, pa še dragi za povrhu. Kupljeni naravni, ekološki praški, pa so še dražji, in še vedno ne moremo biti popolnoma prepričani, da ne vsebujejo nobenih nevarnih snovi.

Zakaj narediti domač pralni prašek?

Pri uporabi domačega pralnega praška boste prepričani o njegovih sestavinah. Domač pralni prašek je MNOGO cenejši. Izdelava je hitra in preprosta, če ga naredite veliko količino, pa zadostuje tudi za eno leto. Priporočena doza je zgolj žlica na oprano žehto. Se sliši dobro? Poglejmo, kaj boste za izdelavo praška potrebovali.

Sestavine

4-5 kosov navadnega trdega mila: ljudje, ki trpijo za boleznimi kože, lahko uporabljajo zgolj trdo milo (in ne tekočega), saj ta vsebuje manj kemikalij in parfumov, ki lahko kožo izsušijo. Zatorej je trdo milo tudi sestavni del vsakega domačega pralnega praška. Za res uspešen detergent kupite milo na bazi kokosovega olja. Želite ZARES ekološki pralni prašek? Naredite tudi milo sami. 

 

6 skodelic pralne sode: soda bo poskrbela za odstrajevanje madežev. Veliko receptov vsebuje tudi sodijev borat (boraks), ki pa ni najbolj varen in se pri pranju pri nizkih temperaturah v pralnem stroju ne raztopi popolnoma. Pralna soda bo torej zadostovala. Če vaša trgovina ne ponuja pralne sode, kupite sodo bikarbono in jo vsaj eno uro pecite v nepregorni posodi pri 200°C: nastala bo pralna soda.

Limonino esenčno olje: esenca limone bo odlično odstranila madeže in maščobo z vaših oblek. Lahko jo dodate prašku ali pa jo nanesete neposredno na madež še pred pranjem.

Alkoholni kis: ker je prašek izjemno bazičen, lahko draži kožo. Zato je pri izpiranju (ali namesto mehčalca) v stroj priporočljivo dodati polovico skodelice alkoholnega kisa. Kis tudi dezinfecira in deluje kot mehčalec, pa še prečisti vaš pralni stroj (kupljeni mehčalci se po drugi strani nabirajo v stroju in lahko začnejo plesneti).

 

Postopek:

  1. Milo narežite na majhne koščke. Lahko ga tudi naribate. Nato ga dajte skupaj s sodo v kuhinjski multipraktik.
  2. Miksajte, dokler ne nastane fin prašek. Preko multipraktika med mešanjem namestite kuhinjsko krpo, ki bo preprečila dvigovanje drobnega prahu. Preden multipraktik odprete, počakajte nekaj minut, da se zmes posede.
  3. Stresite v suho posodo in jo označite. Esenco limone hranite blizu posode in vsaki žehti dodajte pet kapljic.

Uporaba

  1. Pred pranjem v stroj dodatje približno dve žlici zmesi (za bolj umazano perilo uporabite tri). Če perete na hladni temperaturi, lahko prašek zmešate z malo vroče vode, da se bo zares raztopil. To sicer ni nujno. Če je vaš stroj novejši in zato učinkovitejši, lahko zmanjšate količino praška za polovico.
  2. Dodajte pet kapljic limonine esence za razmaščevanje (zopet, po želji).
  3. V predal za mehčalec nalijte polovico skodelice alkoholnega kisa.

Tako preprosto!

Fotografije: Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.