Avto
17 ogledov

"Romuni" pridno polnijo Darsov proračun

Ford Anže Petkovšek
Voznikom se izteka čas za menjavo letne vinjete, ki stane 110 evrov. Uvedba posebnega razreda za kombije se je Darsu izplačala, predvsem zaradi "romunov." Že v prihodnjih dneh poostren nadzor.

Z 31. januarjem poteče veljavnost letnim vinjetam, zato je skrajni čas, da jo tisti, ki vsakodnevno ali zelo pogosto uporabljajo avtoceste, zamenjajo z novo, ki je letos roza barve. Nadzorniki Darsa bodo namreč že v prihodnjih dneh (začenši v nedeljo) pričeli poostreno nadzorovati uporabo letošnjih vinjet v okolici večjih mest. Po potrebi bodo tudi zapirali daljše odseke cestninskih cest in vse priključke.

Tradicionalno sicer večino letnih vinjet vozniki kupijo šele v drugi polovici januarja, vseeno pa pri Darsu opažajo, da je bilo v obdobju prodaje od 1. decembra pa do 15. januarja (zbrani podatki z vseh prodajnih mest) prodanih že za osem odstotkov več vinjet razredov 2A in 2B kot v primerljivem lanskem obdobju.

Ne verjemite prodajalcem "izpod šanka"

Na Darsu izpostavljajo nasvet voznikom, naj vinjete kupujejo zgolj na pooblaščenih mestih, nikar pa pri posameznikih, ki vabijo k nakupu pod pretvezo popustov, saj gre zelo verjetno za ponaredke.

Nadzorniki so lani zaznali, da se je število storilcev prekrškov v zvezi z neuporabo vinjet v v primerjavi s prejšnjimi leti povečalo. V večini gre za tujce, vendar je opazen porast števila slovenskih kršiteljev. Lani so tako izdali več kot 49.600 plačilnih nalogov. Kazen za neuporabo je med 300 in 800 evri. Med nadzorom so odkrili veliko ponarejenih vinjet in takih, ki so bile nameščene na različnih folijah za lažjo prenosljivost.

Manj celoletnih, a veliko več "kombijevskih"

V celotnem letu 2014 so sicer prodali za 36.000 manj celoletnih vinjet kot leta 2013, osip je bil predvsem pri vinjetah za avtomobile in to tudi po odštetju razlike, ki jo je prinesel lani uvedeni novi vinjetni razred za kombije. Darsu se je uvedba razreda za kombije, ki je še enkrat dražji (220 evrov), očitno izplačal predvsem po zaslugi tujcev, v prvi vrsti voznikov iz držav vzhoda, ki Slovenijo uporabljajo kot tranzitno državo.

Če je bilo letnih vinjet za razred 2B lani prodanih slabih 44 tisoč, pa so hkrati prodali tudi 172.500 tedenskih vinjet za 2B in še okoli 30 tisoč mesečnih. Skupaj z rastjo prodaje tedenskih vinjet za avtomobile to pomeni, da je Dars lani prodal okoli 5,85 milijona nalepk oziroma tri odstotke več v primerjavi z letom prej.

Komentarjev 5
  • Papaja Popi 16:16 29.januar 2015.

    Mene so v Avstriji, pri Dunaju, pregledali pri izhodu iz Avtoceste. Trajalo je pol minute do minute, ko je bilo treba zmanjšat hitrost in se ustavit, da je pogledal.

  • Swap 15:13 29.januar 2015.

    Ja ob 3h ponoci, ce bi pa to naredili cez dan bi pa cakal 2-3h

  • b3180966 14:51 29.januar 2015.

    Meni se je to zgodilo ob 3 ponoči malo pred Beljakom. So kar ustavili vsa vozila na počivališču in nato preverjali: vinjete, prometne in številke šasij vozil. Čakanje in sam postopek mi je vzel tam 15...20 min.