Avto
133 ogledov

Iskanje pravega mesta za novo vinjeto

Ford Anže Petkovšek
Smo v dneh, ko je največ Slovencev naenkrat zaposlenih z menjavo vinjet na vetrobranskih steklih. Še posebej zaradi mraza pa to ni vedno prijetno početje. Katero je idealno mesto?

Številni vozniki niti ne poskušajo načenjati živcev in novo vinjeto nalepijo kar poleg stare. S tem sicer po predpisih ni nič narobe, a po cestah se posledično vozi veliko vozil, ki imajo vetrobransko steklo polepljeno bolj od sobe povprečnega najstnika, kar vizuelno ni vedno lepo. Ko množica nalepk moti pogled izza volana, pa zadeva že ni več nedolžna. 

S pravim orodjem gre hitreje in lažje

Vinjeta je zaradi varnosti narejena tako, da se zaradi svoje sestave ob poskusu odstranjevanja s stekla nemudoma strga. Pogosto pa preglavice naredijo majhni koščki in ostanki lepila, saj se trdovratno upirajo nohtom. Načinov za odstranjevanje vinjet je več, na različnih forumih pa izkušeni uporabniki predlagajo predvsem dva.

Prvi vključuje pomoč sušilnika za lase, s katerim vinjeto najprej dobro ogrejemo in jo v zimskem mrazu naredimo mehkejšo in voljnejšo. V tem primeru običajno zadostuje uporaba rok in nohtov, sledi le še odstranjevanje lepila, pri čemer si lahko pomagamo z acetonom (najdemo ga v odstranjevalcu laka nohtov) ali čistilom za stekla ter krpo.

Menjava vinjete | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Alternativa sušilniku je, da se vinjete lotite odstranjevati takoj, ko se vrnete iz daljše vožnje in ste pred tem usmerili topel zrak gretja v vetrobransko steklo.

Drug učinkovit način za boj z odrabljeno vinjeto pa je posebno strgalo, ki se ga dobi v prosti prodaji in tudi zelo učinkovito odstrani vinjeto z drgnjenjem. Če je pri tem vinjeta topla, toliko hitreje.

Tretji alternativni in najdražji način pa je, da vam vinjeto zamenjajo na katerem od servisov, denimo na izpostavah AMZS. A bo treba seči v denarnico.

Obstaja mesto, kjer jo voznik sploh ne vidi

Na Darsu izpostavljajo, da ni pomembno, na katero stran vetrobranskega stekla vozniki nalepijo vinjeto, pomembno je le, da je na notranji strani, da ni na zatemnjenem delu in da vozniku ne zakriva polja vidljivosti. Vse več voznikov tako vinjete ne nalepi na levo stran stekla temveč tik ob vzvratnem ogledalu na desni strani, saj tam z voznikovega zornega kota sploh ni vidna. Spet drugi niso izbirčni glede idealnega mesta in jo nalepijo, kjer pač pade.

Preden pa jo nalepite, se prepričajte, da je podlaga čista in suha, v nasprotnem bodo pod vinjeto nastali zračni mehurčki.

Komentarjev 1
  • valerijakregar 11:34 31.januar 2015.

    vkolikor imate avto garažiran v hiši kjer ni hladno, je najlažje odstraniti vinjeto z - LIKALNIKOM.Ogrejte ga na najvišjo stopnjo, vzemite s seboj bombažno krpo zloženo v dve ali tri pasti, ter ga preko nje prislonite na zunanjo ...prikaži večjo stran stekla nad vinjeto. Z notranje strani prislonite roko na steklo, in ko boste začutili da je toplota (ne vročina) prišla skozenj, vinjeto preprosto v enem kosu odlepite.še malo acetona za odstranitev lepila in to je to.