Avto
75 ogledov

Od danes naprej lahko kupite nove vinjete

Vinjeta 2017 Dars
S 1. decembrom so pri Darsu začeli prodajati nove vinjete. Te so opečnato oranžne barve. Cene ostajajo enake kot za vinjete z letnico 2016. Slednje ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti; letne do vključno 31. januarja 2017. Do spremembe ni prišlo niti na področju cestninskih razredov, v katera se uvrščajo vinjetna vozila.

Opečnato oranžne vinjete so deseta barvna različica po vrsti. V Sloveniji so vinjete zaživele leta 2008 in so obvezne za uporabo naših avtocest in hitrih cest. Naprodaj je devet različnih vrst vinjet z letnico 2017 - letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A in 2B ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorji).

Vinjeto kupite na pooblaščenem prodajnem mestu

Pri Darsu kupcem svetujejo naj se pred nakupom prepričajo v kateri cestninski razred sodi njegovo vozilo. V pomoč je lahko seznam izmerjenih vozil, ki ga lahko najdete tukaj. Svetujejo tudi, da nakup pristne vinjete opravite na pooblaščenem prodajnem mestu po uradni ceni. Teh mest je po Sloveniji 1500 – to so bencinski servisi, marketi, trafike, poštni uradi in drugi. Na njih je zagotovljeno pravilno luknjanje vinjet in izdaja računa z navedeno serijsko številko vinjete, v primeru napak pa ustrezni reklamacijski postopki. Vsa ta prodajna mesta so označena s certifikatom prodajnega mesta. 

Leta 2016 prodali rekordno število vinjet

Prodaja vinjet v Sloveniji raste iz leta v leto. Pri Dars so postregli s podatkom o prodaji vinjet z letnico 2016, in sicer od 1.12.2015 do 31.10.2016. Letnih  vinjet  za  osebna vozila so v primerjavi s prvimi desetimi meseci lani  prodali za štiri odstotke več, za kombinirana vozila (vinjeta 2B) pa za šest odstotkov  več,  medtem  ko  je  število  prodanih letnih vinjet za motorna kolesa poraslo za 14 odstotkov.

Število  mesečnih  vinjet  za  osebna  vozila  je  višje za šest odstotkov, za kombinirana vozila pa za 14 odstotkov.

Število  tedenskih vinjet za osebna vozila je večje za šest odstotkov, število tedenskih  za kombinirana  vozila pa za 12 odstotkov, medtem ko je število prodanih tedenskih vinjet za motorna kolesa poraslo za 15 odstotkov. Skupno so v prvih desetih mesecih leta prodali 6,37 milijona kosov vinjet (vseh vrst) ali šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Manj  je  bilo  prodanih  le  polletnih  vinjet za motorna kolesa (polletne vinjete so namreč na voljo le za enosledna vozila), in sicer za en odstotek.

Vrednost prodanih vinjet v obdobju od 1.12.2015 do 31.10.2016 je znašala 166,6 milijonov evrov in je za 8,39 milijona evrov višja kot v primerljivem obdobju predhodnega leta.

Več je tudi kršiteljev

V letošnjem letu, v prvih desetih mesecih, od 1. januarja do 31. oktobra, pa so cestninski nadzorniki Darsa izdali skupno 50.069 plačilnih nalogov. V enakem obdobju leta 2016 so izdali 46.843 plačilnih nalogov. To pomeni, da so letos izdali za sedem odstotkov več kazni (ali v številki 3226).

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.