Slovenija
110 ogledov

Vinjete. Odstranijo jih in prenesejo.

kontrola vinjet Anže Petkovšek
Z današnjim dnem so začele veljati vinjete za leto 2017. Vozniki osebnih avtomobilov, ki je na svojem avtomobilu nimajo nameščene, plačajo globo 300 evrov, v kolikor nadzorniki ugotovijo, da gre za tako imenovano prenosljivo vinjeto, celo 500 evrov.

Na prodaj je devet različnih vrst vinjet, in sicer letne, mesečne in tedenske vinjete za osebna vozila, kombije in motorje, cene pa ostajajo nespremenjene.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motorjev (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Lastniki kombijev (cestninski razred 2B) morajo za vinjete odšteti nekoliko več. Letna vinjeta za ta vozila stane 220 evrov, mesečna 60 evrov, tedenska pa 30 evrov.

Samo z globami zgradili predor Markovec

Vinjeta mora biti na vozilu pravilno nameščena. Po zakonu o javnih cestah je globa za neuporabo vinjete od 300 do 800 evrov. Poleg tega lahko nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje. "To seveda lahko vozniki zavrnejo, a v tem primeru jih nadzorniki lahko takoj spet ustavijo in jih spet obravnavajo zaradi prekrška," opozarja Marjan Koler z Darsa.

"V lanskem letu smo izdali nekaj malega manj kot 54 tisoč plačilnih nalogov, kar je šest odstotkov več kot v letu 2015," nadaljuje Koler. Denar od glob se ne steka v Darsovo, pač pa blagajno državnega proračuna. "Če je torej vsak, ki so ga naši nadzorniki oglobili, plačal tako imenovano polovičko, se je v proračun steklo nekaj več kot 8 milijonov evrov," takoj izračun poda Koler.

V lanskem letu so med drugim zaznali tudi okrog tisoč takšnih prekrškarjev, ki so imeli v avtomobilih tako imenovane prenosljive vinjete. Vinjete, ki so jih bodisi lepili čez folijo ali kako drugače omogočili njihovo prenosljivost. "Po zakonu je seveda to prepovedano, globa za takšnega prekrškarja znaša 500 evrov," poudarja Koler, ki pravi, da so največ takšnih voznikov odkrili na območju Ljubljane.



Pa še to. Od 1. julija 2008, torej od uvedb vinjet pri nas naprej, so Darsovi nadzorniki izdali približno 360 tisoč glob. Izračun v tem primeru je še zanimivejši; če je torej vsak oglobljeni plačal polovičko, se je v državni proračun iz tega naslova steklo okrog 54 milijonov evrov. Za primerjavo; predlor Markovec je brez DDV-ja stal 47 milijonov evrov. Ves gradbeni del in oprema.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
  • OneCent 11:36 03.februar 2017.

    Se lahko pa tvoja žena s tvojim avtom in novim ljubimcem vozi po AC.

  • OneCent 11:34 03.februar 2017.

    Potem pa naj bo še prometno dovoljenje vezano na osebo. Pozimi boš tako obul gojzarje in tvoj avto bo imel zimsko opremo, dahnil boš v uslužbenca na tehničnem in tvoj avto bo imel ustrezne emisije CO.

  • h3o 12:58 02.februar 2017.

    isto vprašanje obstaja pri smučarskih kartah!