Slovenija
25 ogledov

Bulčeva: "Vajena sem hoje po žerjavici!"

violeta bulc EPP
V Strasbourgu poteka zaslišanje druge slovenske kandidatke za evropsko komisarko. Violeti Bulc, za razliko od Alenke Bratušek, napovedujejo pozitiven izid. Odločitev naj bi bila znana jutri.

V Evropskem parlamentu se je začelo že drugo zaslišanje slovenske kandidatke za komisarko v prihodnji komisiji Jeana-Clouda Junckerja. Violeto Bulc, ki naj bi prevzela prometni resor, zaslišujejo poslanci pristojnega odbora za promet in turizem. Zastavili ji bodo 41 vprašanj, torej štiri manj kot Bratuškovi, Bulčeva pa ima za vsak odgovor dve minuti časa. Medtem, ko je Alenka Bratušek uvodni govor prebrala v angleščini in odgovarjala v slovenščini, bo Bulčeva na poslanska vprašanja odgovarjala v angleščini.

"Upam, da me boste prepoznali kot zavzeto zagovornico tega področja," je svoj uvodni govor začela Bulčeva, ki ugotavlja, da je promet podcenjena tema v Evropski uniji. Obljublja, da bo na tem področju dosegla napredek in našla najboljše rešitve za učinkovit in povezan evropski promet.

Uvodni govor Bulčeva bere. Poudarja potrebo po vlaganju v promet in odpiranju novih delovnih mest. Zavzema se za enoten trg.

Malo časa za priprave

Začela so se vprašanja poslancev. Med poslanci je mogoče zaznati nezadovoljstvo, ker na mestu komisarja za promet ni ostal Maroš Šefčovič, ki je poslance na zaslišanju popolnoma prepričal. Šefčovič se v tem trenutko prav tako vnovič zagovarja kot kandidat za podpredsednika Evropske komisije, odgovornega za energetsko unijo. Bulčeva odgovarja na vprašanja o beli knjigi, cestninah (ki jih podpira, vendra meni, da zakoni ne smejo biti diskriminatorni), projektu TEN-T, mobilnosti v mestu,  izvajanjem socialnih pravic, doseganju konsenza glede doseganja enotnega prometnega trga..."Vsaka država EU pravico določiti svoj sistem financiranja, pri tem pa mora upoštevati evropske vrednote," pravi Bulčeva.

Po prvih odzivih se Bulčevi pozna, da je imela malo časa za priprave. Po drugi strani pa pohvale, da govori odlično angleščino, da zaslišanje poteka dobro in da je v primerjavi z Bratuškovo, zaslišanje Bulčeve "kot noč in dan".

Prva pohvala

Bulčeva je od koordinatorja odbora in poslanca EPP že dobila prvo pohvalo, ko se je zavzela za odpravo socialnega dampinga in več investicij. "Inteligentna ženska, ki že ima močno mnenje," je na tviterju zapisal Wim van de Camp.

V svojih odgovorih se sklicuje tudi na izkušnje na mestu ministrice in podpredsednice vlade v kateri deluje od 18. oktobra. Romana Jordan ji to na tviterju odsvetuje.

Varnost v prometu

"Všeč mi je cilj: nič mrtvih na cestah. vem, da ga je težko doseči, lahko pa se mu vsaj približamo," pravi Bulčeva. Izobraževanje, ne le mladih, tudi starejših je zelo pomembno. Analizirati in videti je treba, kater inštrumenti so se izkazali in jih izboljšati.

Zavzema se za večjo vlogo železnic. "Največja motivacija za železnice je, da se tovorni promet premakne na tire," pravi.

Glede iskanja novih poslovnih modelov se zavzema za ohranjanje manjših lokalnih letališč. Kot primer je izpostavila letališče Portorož, ki je izjemno pomembno za lokalni turizem. Gre za izjemno pomembna letališča, pravi Bulčeva in nato in poslancem razložila še svoje izkušnje, ko se je "kulturno bogatila" s potovanji na letališča, ki obstajajo samo, ko je oseka, ob plimi pa jih "ni".

S poslanci klepeta

"Zaslišanje je spremenila v pogovor ob kaminu v svoji sobi. Bolje deluje kot klepet s poslanci, ne zaslišanje," na tviterju ocenjuje analitik, moderator in svetovalec Michiel van Hulten. "Dokazuje, da dobro pozna prometno politiko, čeprav je imela časa le štiri dni," ocenjuje Neil Corlett iz skupine liberalcev.

Glede ukrepov, potrebnih za ustavitev ebole, Bulčeva meni, da infrastrukture ni dobro zapirati, ker to pomeni nove, dodatne težave, da pa je za ustavitev ebole potreben evropski odgovor.

Zaslišanje Bulčeve se je prevesilo že v drugo uro, na vprašanja še vedno odgovarja energično in hitro."Predsednik odbora je videti, kot da bi rad šel v hotel, Bulčeva pa, kot da lahko nadaljujejo celo noč." zdaj tvita Michiel van Hulten. V odgovorih Bulčeva navaja svoje izkušnje na potovanjih in izkušnje Slovenije s prometom. Glede vprašanja prometne zasičenosti mest Bučleva pravi, da gre tudi za težavo navad, časovnih načrtov in napačnega urbanega planiranja. Za primer je navedla jutranjo izkušnjo, ko so z ekipo obtičali v gneči.

Brez neprijetnih vprašanj

Zaslišanje Violeti Bulc se približuje koncu. Poslanci ji doslej niso postavili nobenega neprijetnega vprašanja. Postavljali le strokovna vprašanja, noben od poslancev se v vprašanju ni dotaknil tega, da ima malo političnih izkušenj, niti nenavadnih hobijev niti glasovanja na vladi, ko jo je podobno podprlo manj ministrov, kot zavrnilo. Poslanci ji tudi niso očitali, ko na katero od vprašanj ni znala odgovoriti, kar je odkrito priznala. Zadnja poslanka, iz vrst EPP, je Bulčevi čestitala za dobro pripravljen nastop.

Bulčeva je bila ob koncu zaslišanja deležna glasnega aplavza, v sjojem zaključnem govoru pa je dejala: "Vajena sem hoje po žerjavici, bili so trenutki med zaslišanjem, ko sem mislila, da bom zagorela. Vendar nisem. "

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.