Slovenija
36 ogledov

Trije kandidati za komisarja: Bratuškova, Fajonova in Erjavec

Slovenija 21.10.2013 Alenka Bratusek, z vprasanji poslank in poslancev predsedni Saša Despot
V Bruselj pošiljamo seznam s tremi imeni. Gregor Virant je protestno zapustil sejo vlade, ker ne želi sodelovati pri "kadrovski kuhinji".

Vlada je potrdila predlog premierke v odhodu Alenke Bratušek, da v Bruselj pošlje listo kandidatov za evropskega komisarja. Na seznamu so Bratuškova, predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki ga na seji vlade danes ni, in evropska poslanka Tanja Fajon

Osem ministrov, osem glasov za 

Minister Dejan Židan je dejal, da je bilo na seji pristonih osem ministrov, ki so vsi podprli vladni predlog. Ob tem je Židan poudaril, da je za glasoval tudi minister Samo Omerzel iz DL, kljub protestnemu odhodu predsednika njegove stranke s seje vlade.

Po Židanovih besedah je bilo na razpolago nekaj slabih možnosti, v SD pa so ocenili, da je med njimi ta manj slaba možnost. V SD so, tako Židan, velike napore vlagali v to, da bi poslali predlog enega kandidata s širšim konsenzom. "Želel bi si, da bi tudi ostale stranke tako konstruktivno delovale. Mi nismo vztrajali pri svoji kandidatki, pripravljeni smo se bili umakniti," je dejal.

Na vprašanje, ali je Bratuškova z listo kandidatov dosegla svoj namen, pa Židan odgovarja, da je to verjetno bil njen cilj. "Ona je na kandidatni listi, a je poleg nje tudi fenomenalna kandidatka Fajonova, ki ima posebne kompetence," je dejal Židan. Verjame, da bodo evropski komisarji, predsednik komisije in Evropski parlament spoznali, zakaj je potrebno, da Fajonova postane komisarka.

Komentarjev 10