Slovenija
49 ogledov

Virant se boji za policijo, Erjavec že podal roko

Gregor Virant Alenka Bratušek Karl Erjavec Igor Lukšič Brdo pri Kranju odstop vl Saša Despot
Prvaki koalicijskih strank so delo odhajajoče premierke Alenke Bratušek ocenili kot dobro. Karl Erjavec že "nagovoril" novega mandatarja, Gregor Virant se boji za neodvisnost policije.

Odločitev Alenke Bratušek za odstop s funkcije predsednice vlade je bila v danih razmerah edina prava, je po sestanku Bratuškove s predsedniki treh koalicijskih strank poudaril prvak SD Igor Lukšič. Aktualna vlada pa po njegovih besedah Slovenijo pušča v bistveno boljši kondiciji kot prejšnja. Odločitev Bratuškove je bila sprejeta premišljeno in po tem, ko je bila glavna naloga v tem letu opravljena, je dodal Lukšič.

Obenem se je zahvalil premierki, da je pred letom dni sprejela to odgovorno nalogo, ker da brez nje takrat ne bi padla "vlada, ki je Slovenijo peljala v napačno smer". Prav tako brez Bratuškove po Lukšičevih besedah ne bi uspeli sestaviti vlade, ki je v tem letu Slovenijo spet postavila na neko kredibilno mesto med državami, pripeljala do zagona gospodarstva in "mirila situacijo".

DeSUS že dal signal novemu mandatarju

Slovenija potrebuje politično stabilnost, zato je odstop premierke odgovorna odločitev, je po sestanku Bratuškove s predsedniki treh koalicijskih strank poudaril predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po njegovih besedah obstajajo vse možnosti za izvedbo volitev pred parlamentarnimi počitnicami, vse pa je zdaj odvisno tudi od poslancev.

Poslanci DeSUS bodo takšno odločitev podprli, je napovedal Erjavec. Makroekonomski kazalci in trendi so namreč pozitivni, edina nevarnost, ki preti, je ravno politična nestabilnost. Povedal je tudi, da so v stranki zadovoljni z delom v aktualni vladi, saj so uspeli ohraniti pravice starejših ter pokojnine. Erjavec je izrazil upanje, da se bo DeSUS za te pravice lahko zavzemala tudi v prihodnje.

Virant lahko samo upa

Po mnenju prvaka DL Gregorja Viranta so v tem hipu za državo najboljše čim prejšnje volitve. Kot pravi, je vlada lahko ponosna na opravljeno delo, kot notranji minister pa je ponosen zlasti na delovanje policije v tem obdobju, ki je narekovala tempo boja proti korupciji. "Morda je tudi to eden od razlogov, da so to vlado zrušili," je dodal.

V dobrem letu dni smo pripeljali državo v varnejše vode, je po današnjem sestanku premierke s predsedniki treh koalicijskih strank poudaril Virant. Izpostavil je tudi, da je bila odločitev Bratuškove pred letom dni za prevzem vodenja vlade dobra poteza.

Ob tem pa je pojasnil, da bo med opravljanjem tekočih poslov kot minister za notranje zadeve "do zadnjega" čuval neodvisnost in profesionalnost policije. "Samo upam lahko, da ljudje na volitvah policije ne bodo zaupali v roke ljudi, ki so v kazenskih ali predkazenskih postopkih," je še povedal.

Odstop v ponedeljek

Bratuškova je namreč po današnjem sestanku napovedala, da bo v ponedeljek predsednika republike in predsednika DZ obvestila o odstopu s funkcije predsednice vlade. Kot je dejala, so skupaj ugotovili, da bi bilo za Slovenijo najbolje, da bi bile predčasne volitve čim prej, torej še pred poletjem.

Po njenih besedah bi volitve lahko izpeljali tudi pred začetkom julija, prvi možni datum bi bil že 22. junij. Kdaj volitve bodo, pa zdaj ni več v njenih rokah, pač pa v rokah poslank in poslancev. Bratuškova jih je ob tem pozvala, naj se odrečejo predlaganju mandatarja, da bi volitve res lahko izpeljali kar najhitreje.

Komentarjev 10
  • graff 18:51 03.maj 2014.

    Gregor Virant se boji za neodvisnost policije.S to izjavo prizna, da policije, ki je politično kontaminirana, sploh ne obvladuje. Gorenjska denimo je v primežu LDS in Zaresa in od kod izhaja premierka??? Obala je trdnjava SDS, ki jo ...prikaži večo je zgradil Lovšin, z izjemo , enim kriminalistom, ki je Lukšičevo dete in tako naprej po SLO. Zemunski klan ma vas rad.

  • vico 16:47 03.maj 2014.

    upam sam da virant ne pride zravn parlamenta...proklet laznivc

  • nostradamus 15:03 03.maj 2014.

    govori v svojem imenu ne mores govoriti da zahtevamo prej bi rekel da drzavljani slovenije zelimo da se zj znajde tam kjer mu je mesto .....................obcutek imam da si zelo povezan z doticnim zj morda celo bolj kot mislim ...................................upam ...prikaži več da tudi tebe prej ali slej sreca pamet pa lep dan se naprej