Slovenija
25 ogledov

Virus, ki vam zaračuna globo

Obvestilo virus Policija
Če dobite obvestilo, da imate zablokiran računalnik in morate plačati globo, vam ga ni poslala policija, čeprav je videti tako. Policija: tovrstnih sporočil ne pošiljamo.

Pri policiji opozarjajo na širjenje škodljive kode. Ob obisku določenih spletnih strani se uporabniku prikaže obvestilo o tem, da je računalnik blokiran. Sporočilo od uporabnika zahteva, da plača globo, če želi, da mu odblokirajo računalnik.

V sporočilu so uporabljeni grafični in besedni znaki policije, ki uporabnike zavedejo, da jim je sporočilo poslala policija. Z Generalne policijske uprave so sporočili, da nikoli ne pošiljajo tovrstnih obvestil in da gre v tem primeru za znan in dokaj razširjen virus.

"Slovenska  policija  sporoča,  da  tovrstnih  obvestil  nikakor ne pošilja, temveč  gre  za  v  svetu  že  znano  in  dokaj  razširjeno virusno okužbo. Uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani,  predvsem tistih z neprimerno vsebino,npr. ogledovanjem fotografij in  video posnetkov na različnih pornografskih spletnih straneh. Iz  same  vsebine,  ki  kroži  v  slovenskem jeziku, je razvidno, da gre za pomanjkljiv  prevod,  najverjetneje  opravljen  s samodejnim prevajalnikom. Prav  tako  so  zavajajoče  in  napačne  navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale  iz  slovenskega  kazenskega  zakonika,  saj  tovrstne  dikcije  v navedenih členih tega zakona ne obstajajo," so zapisali na policiji.


Policija vsem uporabnikom ob tem svetuje:
- ne nasedajte takim obvestilom in ne plačujte nikakršnih zneskov;
- uporabo licenčne programske opreme in protivirusnih programov;
- redno posodabljanje nameščene programske opreme:
- zamenjavo in varovanje uporabniških imen in gesel za dostop do različnih
internetnih storitev (npr. e-pošta, družbena omrežja, e-bančništvo ipd.);
- pozornost pri obvestilih v slovenskem jeziku, saj gre pogosto za napačne
prevode s pomočjo aplikacij za samodejno prevajanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.