Svet
9 ogledov

Umirajo pred vrati bolnišnic

Ebola EPA
Mednarodna skupnost panično išče rešitve za zajezitev smrtonosnega virusa. Slovenija je pri nudenju pomoči omejena, pravijo na zdravstvenem ministrsvu.

"Slovenija je omejena pri nudenju pomoči, predvsem pri zdravstvenem osebju in opremi," pravijo na ministrstvu za zdravje, kamor smo naslovili vprašanje kako se bo Slovenija vključila v omejevanje širjenja ebole v Afriki. Na ministrstvu za zdravsje trenutno preverjajo možnosti in pripravljenost zdravstvenih delavcev s specifičnimi znanji, ki bi lahko nudili konkretno pomoč na prizadetih območjih. "O zagotavljanju drugih oblik pomoči pa poteka usklajevanje med pristojnimi ministrstvi," dodajajo. 

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je za ebolo dosle umrlo že  več kot 2.600 ljudi. Varnostni svet Združenih narodov je včeraj soglasno potrdil resolucijo, ki izbruh ebole v zahodni Afriki razglaša za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti ter poziva države sveta, naj zagotovijo zdravstvene delavce, poljske bolnišnice in drugo opremo za soočanje s smrtonosnim virusom, ki se hitro širi.

"Ljudje umirajo pred vrati"

Resolucija je imela rekordno število sponzorjev v vsej zgodovini ZN, saj jo je še pred glasovanjem podprlo 131 držav članic ZN. Izredno zasedanje o eboli je bilo sploh prvo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN o vprašanju zdravstvene krize in druga razprava o zdravstveni krizi v zgodovini ZN. "Virus nas je prehitel in moramo ga dohiteti," je pred glasovanjem poudarila direktorica WHO Margaret Chan.

"Ljudje sedijo pred vrati zdravstvenih centrov in prosijo, da bi jim pomagali. Nimamo dovolj centrov in postelj. Ljudje nam umirajo pred vrati. Upravičeno se počutijo osamljene in zavržene. Umirajo strašno in brez dostojanstva. Če mednarodna skupnost ne ukrepa, bomo izbrisani z obličja Zemlje," je po videopovezavi Varnostnemu svetu iz liberijske prestolnice Monrovije povedal vodja ekipe Zdravnikov brez meja Jackson Naimah.

Resolucija VS ZN poziva k umiku prepovedi potovanj v ali iz najbolj prizadetih držav (Liberija, Sierra Leone in Gvineja), obnovo ladijskega in zračnega prometa ter pospešeno dostavo zdravstvenega osebja, zdravil in drugih potrebščin. Resolucija opozarja, da izbruh ebole ogroža že tako šibka gospodarstva prizadetih držav. VS ZN je vlade treh najbolj prizadetih držav pozval, naj pospešijo odkrivanje in izolacijo primerov ebole, sprožijo kampanjo javnega osveščanja in nadaljujejo prizadevanja za lajšanje političnih, varnostnih in humanitarnih dimenzij izbruha ebole, ki je doslej okužila 5.300 ljudi.

Vsake tri tedne se število potroji

"Takšne krize še ni bilo. To je največji izziv v času miru, s katerim so se kdajkoli doslej soočile agencije ZN," je dejala Chanova. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je povedal, da se število obolelih za ebolo na vsake tri tedne potroji. Združeni narodi bi za soočanje z ebolo v naslednjih šestih mesecih potrebovali milijardo dolarjev. Nova zdravstvena misije ZN za boj proti ebol (UNMEER) bo imela pet prioritet: ustaviti izbruh, zdraviti okužene, zagotoviti nujne storitve, ohraniti stabilnost in preprečiti nove izbruhe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.